in ,

Csabacsűdi napközis konyha: házias ízek, elégedett gyerekek

A csabacsűdi menzán

A csabacsűdi napközi otthonos konyhának jó híre van. Azok a gyerekek, akik általános iskolásként itt étkeztek, később, középiskolás éveikben is gyakran visszasírják a házias, finom ízeket.

– Gombaleves, sült csirkecomb kukoricás rizzsel és ananászbefőtt – sorolta az aznapi ebéd fogásait Petrovszki János, a konyha vezetője, amikor szerdán ellátogattunk hozzájuk. Mivel közeledett az ebédidő, így már minden készen állt az első menzás csoportok fogadására.

Petrovszki János büszkén mutatta az új elektromos sütőt, mellyel a közelmúltban gazdagodott a konyha. Amint azt utóbb Molnár József polgármestertől megtudtuk, a nagykonyhai sütőt 436 ezer forintért vásárolta az önkormányzat.

Mint kiderült, a konyhán csupán négy állandó alkalmazott (régóta összeszokott csapat) és egy közfoglalkoztatott dolgozik. Ők gondoskodnak arról, hogy a napi 240 adag ebéd mindig időben és jó minőségben elkészüljön. A konyha nem csak ebédet, hanem igény szerint napi ötszöri étkezést biztosít. Az óvodások és általános iskolások mellett az idősek klubjainak tagjai és a bentlakásos otthon lakói is itt étkeznek. Azt, hogy mikor mi kerüljön az asztalra, elsősorban Kasnyikné Bobvos Mariann élelmezésvezető dönti el. Számára a jövőben plusz feladatot jelent majd az, hogy a csabacsűdi önkormányzat is csatlakozott a mintamenza programhoz.

– Mi eddig sem főztünk semmit porból, csak primőr és fagyasztott alapanyagból. A közfoglalkoztatási program keretében megtermelt friss zöldségeket használjuk, s a húsok jelentős részét a helyi vágóhídról vásároljuk – mondta az élelmezésvezető.

Időközben vidám gyerekcsapat érkezett, az iskolából jöttek ebédelni a 2. és 3. osztályosok. Amikor megtudták, hogy a véleményükre vagyunk kíváncsiak, egymás szavába vágva sorolták, milyen ételeket szeretnek a legjobban. Kiderült: a palacsinta a nyerő, abból akár ötöt is megesznek egyszerre.

– Nagyon jól főznek itt, minden olyan finom, főleg a csirkecomb! – sietett megosztani velünk véleményét Varga Tamás. Gurszki Fruzsina pedig hozzátette: a tejberizs és a tejbegríz is a kedvencei közé tartozik. Fruzsi elárulta, hogy odahaza már egyedül is sütött palacsintát, igaz, a tésztát anyukája keverte be.

– Nálunk anyu és apu is tud főzni! Apu például nagyon finom lasagne-t csinál – mondta Veles Attila. A kérdésre, hogy ha ők állíthatnák össze a menüt, mit változtatnának, a legtöbben azt mondták: a főzelékek helyett milánói makarónit írnának az étlapra.

Vélemény, hozzászólás?

Közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt körözték

Eleink tisztelete a jövő becsülete