Connect with us

Blog

A szabadság ára

Az 57 évvel ezelőtti napokban, mikor Kádár János hívására az orosz tankok sárba tiporták a kivívott magyar szabadságot, sokan a menekülést választották. Úgy döntöttek, hogy a szabad világban kezdik újra az életüket. Bizton állíthatjuk, hogy ők maguk sem tudták mire vállalkoznak. Ne irigyeljük őket, mert nem tudhatjuk milyen árat fizettek a szabadságért. És lehet, hogy szabadon éltek, de hontalanul és ez legalább olyan iszonyú, mint az ÁVÓ, a le és kihallgatások és az elvtársak mindenhatósága.

Mégis van, ami az embertelenség közepette is megtartja az embert, ami, mint egy belső iránytű, mutatja a helyes utat. Függetlenül attól, hogy a vasfüggöny melyik oldalán éltek magyarként az emberek. Ha valakinek az erkölcsi batyuja jól volt összeállítva, az meg tudta állni a helyét mindenhol a világban. Pláne, ha valaki nemesi családba születik. Mert a név kötelez.

A mai könyvajánló is egy ilyen embernek, pontosabban egy grófnőnek a regényét állítja az olvasók elé. Gróf Nádasdy Borbálának eddig 4 regénye jelent meg (Zagolni zabad?, A szabadság zaga, Maradni zabad!, Ízes élet), mind a saját életéről Magyarországon és a nagyvilágban. Nagyon tanulságos és rendkívül érdekes az ő szemén és történetein keresztül szemlélni egy régen volt kort, ahol még annyi minden más volt, egy kicsi a boldog békeidőkből, a háborúból és a kommunista, majd szocialista hatalomátvételből és az emigrációból. Olvasva könyveit nekem óhatatlanul Szabó István Szerelemesfilm-je jutott eszembe, talán nem véletlenül.

A megkérdőjelezhetetlen aktualitásán túl azért is ajánlom, mert első kézből nyerhetünk betekintést a múltba és az emigrációba.

Nóra

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Angyali üdvözlet

Blog

Miss Diva-t

Blog

Divat és stílus

Blog

A karácsony igazi íze

Blog

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2013. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect