in , ,

A PIONEER-ben jártunk

Benkások a Pioneerben

Régen nem telhetett el iskolai tanév anélkül, hogy a tanulók részt ne vegyenek egy üzemlátogatáson. Sajnos mára ez feledésbe merül. Ezért is örültünk a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szarvasi Kirendeltsége által nyújtott lehetőségnek, ami a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola pályaválasztás előtt álló diákjait juttatta el a PIONEER Hi-Bred szarvasi vetőmagüzemébe. Idegenvezetőnk elmondta, hogy a világ legnagyobb vetőmagüzemében vagyunk és végig vezetett bennünket, megmutatva a kukorica útját a kamion lemérésétől a kukorica zsákba kerüléséig. Megnéztük a fosztó részleget, ahol most nem folyt munka, de kísérőnk elmondta, ha valaki betölti a 18. életévét, nyáron, diákmunkásként dolgozhat itt. Megdöbbentettek bennünket a számok, hogy betakarítás idején milyen nagy mennyiségben érkezik be a kukorica és naponta hány tonnát tudnak feldolgozni.

Természetesen megtudtuk azt is, hogy érdemes tanulni az angol nyelvet, mert az itteni munkába állásnak ez az egyik alapja. A dolgozókat megbecsüli a cég: munkaruhát, cafetériát és nem utolsó sorban jó fizetést ad a munkájukat jól ellátó embereknek.

A gyerekek nagyon érdeklődők voltak, bízom abban, hogy felkeltették bennük az érdeklődést a mezőgazdasági munkák iránt is.

Köszönjük a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szarvasi Kirendeltségének és a PIONEER-nek a lehetőséget.

Révész Éva

„Gyíkok” a Vajdában ☺

Ügyfélbarát postát alakítanak ki Szarvason