Connect with us

Szarvas

Fókuszban a mohácsi csata

Dr. Négyesi Lajos

Megoszlanak a vélemények arról, vajon pontosan hol is zajlott 1526. augusztus 29-én a mohácsi csata. Ha megtalálnánk a tömegsírokat (egyet már feltártak), akkor választ kaphatnánk a kérdésre.

A fenti gondolatokat a Tessedik Sámuel Múzeum által szervezett történelmi előadás-sorozat legutóbbi vendége, dr. Négyesi Lajos alezredes, egyetemi adjunktus, a hadtudományok Phd-doktora fogalmazta meg. Ő tartott ugyanis előadást november 13-án este a mohácsi csatáról. Mint mondta, elsősorban azokra a momentumokra kívánt rávilágítani, amelyek még a történészek körében is vitatottak.

Az előadáson Tomori Pál hadvezéri erényeiről éppúgy szó esett, mint Szulejmán kiváló képességeiről. Dr. Négyesi Lajos hangsúlyozta: világosan kell látnunk, hogy a magyar csapatok az akkori Európa legerősebb hadseregével néztek szembe, a törököktől elszenvedett vereség tehát nem meglepő.

Az előadó szerint sok kérdésre választ kaphatnánk, ha megtalálnánk a tömegsírokat. Azt biztosan lehet tudni, hogy Mohács környékén több helyszínen zajlottak a csaták, így több tömegsírba is temették a halottakat, eddig azonban ezek közül csak egyet találtak meg.

A Tessedik Sámuel Múzeum történelmi előadás-sorozatának következő részében, november 28-án a Rákóczi-szabadságharcról lesz szó.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Zalai Mihály az átvágott nemzeti színű szalaggal a TSM átadóján (Fotó: Babák Zoltán) Zalai Mihály az átvágott nemzeti színű szalaggal a TSM átadóján (Fotó: Babák Zoltán)

Átadták a Tessedik Sámuel Plázamúzeumot

Történelem

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

TSM: most még takarítás és rendezkedés, pénteken nyitás

Turizmus

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Két napra kinyitott a TSM

Turizmus

A felújított Tessedik Sámuel Múzeum épülete (Fotó: Babák Zoltán) A felújított Tessedik Sámuel Múzeum épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Két napig ingyen tekinthető meg a felújított TSM és a RAH

Kultúra

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2013. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect