in ,

Megmenekül a Turul Mozi

Mint korábban megírtuk, technikai okok miatt kétségessé vált a szarvasi Turul Mozi jövője. Most azonban jó hírrel szolgálhatunk: megvan a pénz a digitális technika megvásárlására, így hamarosan Szarvason is az elsők között láthatjuk a legjobb premier filmeket.

A problémát az okozta, hogy idén január óta majdnem teljesen megszűnt a 35 milliméteres celluloid filmek forgalmazása. Az új filmeket már csak digitális adathordozón kínálták a forgalmazók. A szarvasi mozi azonban (az ország számos más filmszínházához hasonlóan) nem rendelkezik a digitális filmek vetítéséhez szükséges szerverrel és projektorral. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a digitális fejlesztéshez szükséges támogatásra. A pályázat nyert, a támogatás összege 10 millió forint. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként 100 millió forintos pályázati keretet osztott szét tíz hazai mozi között.

Décsei Mónika, a Cervinus Teátrum rendezvényház-vezetője kérdésünkre elmondta: kezdeményezik az art mozivá minősítést. Ha a minősítés megtörténik (nem tudni pontosan, hogy ez hány hetet vesz igénybe), akkor lehetőség nyílik a digitális technika megvásárlására, s ezzel a mozi minőségi megújítására. Hamarosan tehát Szarvason is az elsők között láthatjuk a premier filmeket.

Az eddigi tapasztalatok szerint azokban a mozikban, ahol bevezették a digitális technikát, ugrásszerűen megnőtt a nézőszám. Bízunk benne, hogy a Turul Moziban is így lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Sporttal az egészséges életért

Szentandráson szaporodik az építési törmelék