Connect with us

Csabacsűd

Füstbe ment kéményseprések – mit tegyünk, hogy biztonságban legyünk?

A Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft. illetékességi területén idén három kéménytűz volt: egy Békésszentandráson, egy Szarvason, egy pedig Kondoroson. Békésszentandráson ezen kívül egy enyhe fokú szén-monoxid mérgezés is történt. A fűtés tehát veszélyes üzem. Erre szerette volna felhívni a figyelmet a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a napokban Szarvason megtartott lakossági fórumon. A rendezvényre azonban az előadókon és a sajtó képviselőin kívül senki nem jött el. Az alábbiakban összegezzük azokat az információkat, melyekkel fontos tisztában lennünk ahhoz, hogy biztonságosan üzemeltethessük lakásunkban a tüzelőberendezéseket.

– Sajnos a kéményseprők nem minden házba tudnak bejutni, ezért a lakott ingatlanoknak csak mintegy 85 százalékánál tudták elvégezni a seprést – mondta Rákóczi Ferenc, a Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft. igazgatója. Hozzátette: az utóbbi két évben felgyorsultak a jogszabályi változások. Ma már használatban lévőnek minősül minden olyan kémény, amelyhez tüzelőkészülék van csatlakoztatva. Korábban, ha a tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy az adott készüléket (például a beépített csempekályhát) nem használja, akkor nem kellett utána fizetnie. Ma már erre nincs mód. Azokat a kéményeket, amelyekhez szilárd tüzelésű készüléket csatlakoztattak, évente kétszer kell tisztíttatni, a gázkészülékek esetében évente egy tisztítás elegendő. Kötelező közszolgáltatásról van szó, a kéményseprőt tehát be kell engedni, a díjat ki kell fizetni.

Gombkötő Zoltán, az idén januárban létrehozott Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság titkára (a bizottságban egyébként a tüzeléstechnikai kft. mellett mintegy húsz különféle hatóság illetve szervezet vesz részt) felhívta a figyelmet arra is, hogy tűzvédelmi szempontból nagyon fontos odafigyelni a nyílászárókra. Ha ugyanis nagyon jól zárnak az ajtók, ablakok, akkor nincs megfelelő levegő-csere, ami veszélyes lehet. Hasonlóan veszélyes a páraelszívó felszerelése is, ezért a nyílászárók cseréjénél és páraelszívó felszerelése előtt érdemes tanácsot kérni a gázszolgáltatótól.

Szintén fontos, hogy elvégeztessük a gázkészülékek műszaki felülvizsgálatát. A füstérzelők felszerelése életet menthet, azonban nem érdemes 2-3 ezer forintos készüléket vásárolni, mert az nem biztos, hogy megfelelő minőségű. Inkább szánjunk rá 10 ezer forintot, de vegyünk jó készüléket, kérjük kis szakember tanácsát!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Sinka Imre és Benedek Erika felszeli a megszentelt kenyeret (Fotó: Babák Zoltán) Sinka Imre és Benedek Erika felszeli a megszentelt kenyeret (Fotó: Babák Zoltán)

Ünnepi szentmise után rövid megemlékezés az államalapítóra

Közösség

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

Pályázat a felsőoktatásban tanulmányaikat kezdő szarvasi fiatalok anyagi támogatására

Közérdekű

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2013. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect