in ,

Cirillről és Metódról mesélnek a képek

Éppen 1150 esztendővel ezelőtt érkezett meg a mai Szlovákia földjére a két thessaloniki hittérítő, Cirill és Metód. Ebből az alkalomból a Szlovák Köztársaság Külügyminisztériuma és a Szlovák Nemzeti Múzeum összeállított egy kiállítási anyagot, melyet Magyarország több településén, így Szarvason is bemutatnak.

A 11 tablóból álló tárlat szerda esti megnyitóján a Tessedik Sámuel Múzeumban Stefan Dano, a Szlovák Köztársaság főkonzulja idézte fel a jeles történelmi időket. Mint mondta, a szaloniki testvérpár igen nagy hatással volt az ország történelmére. A tisztelet jeleként a Szlovák Köztársaságban ma is két egyetem, számos közép- és általános iskola, s több kulturális intézmény is viseli a nevüket.

A kiállítás, melyet Zalavár és Békéscsaba után Szarvasra is elhoztak, a sok évszázaddal ezelőtti használati tárgyakat, ékszereket, fegyvereket mutatja be. Betekintést enged Szlovákia szép építészeti örökségébe is. A tárlat január 15-ig látogatható.

A kiállítás-megnyitóra szép számban jöttek el a szarvasi Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon tanulói és pedagógusai.

Vélemény, hozzászólás?

A magyar atom Szarvason

A Körös-híd burkolatának felújítását hozza a Mikulás a szarvasiaknak