in , ,

Madáretetés: a karvalytól is óvjuk az apró énekeseket!

A karvaly galambot zsákmányolt

Mikor kezdjük el etetni a madarakat, mit adjunk nekik, s hogyan védhetjük meg őket a ragadozóktól? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Ezer Ádámmal, a Körös-Maros Nemzeti Park ökoturisztikai ügyintézőjével.

– A hideg megérkezett, de a hóesés még várat magára. Szükséges-e már ilyenkor etetni a madarakat?

– Egyelőre nem, ugyanis a szántásokon, mezőkön még találnak nyári, őszi magvakat, sőt kökényt, csipkebogyót is. Ha azonban tartósan fagy, akkor vizet feltétlenül adjunk nekik. Karácsony után egyébként már akkor is elkezdhetjük az etetést, ha nincs hótakaró, mert addigra elfogynak a határban a készletek.

– Mit tegyünk az etetőkbe?

– Napraforgómagot mindenképpen célszerű adnunk, mivel annak magas az olajtartalma. Tehetünk még kölest, fénymagot, búzát, sőt a nagyobb madarak, például a balkáni gerle szívesen eszi a kukoricát is. Kiakaszthatunk a fára készen kapható cinkegolyót, de magunk is elkészíthetjük ugyanezt. A cinkék a szalonnadarabokat is szívesen csipkedik. Nagyon fontos azonban, hogy ha egyszer elkezdtük etetni a madarakat, akkor ne hagyjuk abba! Különösen kritikus időszak a február, ekkor ugyanis már nem nagyon találnak maguknak sehol táplálékot. Ha egyszer odaszoktak hozzánk, akkor egész télen gondoskodnunk kell róluk.

– Sokan leginkább csak a cinkéket, csuszkákat, zöldikéket, meggyvágókat, csízeket látják szívesen, a verebeket nem. Van valamilyen módszer arra, hogy szelektáljunk az etetők látogatói között?

– Igazából az lenne a jó, ha nem válogatnánk. A mezei verebek állománya ugyanis vészesen csökken, erre oda kell figyelni, s róluk is gondoskodni kell. Egyébként a trükkösebben kialakított madáretetőkből a verebek nem tudnak enni.

– Milyen veszélyek leselkednek az apró énekesmadarakra? Gondolok itt a ragadozó madarakra, esetleg a házi macskákra…

– Három jelentős veszélyre kell odafigyelnünk: az egyik a karvaly, a másik a macska, a harmadik az ablak és más üvegfelület. Ezen a környéken a ragadozó madarak közül leginkább a karvaly (amely egyébként védett madár) vadászik az énekesmadarakra. Elsősorban a legyengült egyedeket kapja el, tehát egyfajta szelekciós szerepet is betölt. A karvaly egyébként bámulatos vadásztechnikával rendelkezik, hirtelen irányváltásokkal, gyors száguldással nagyon ügyesen kapja el a zsákmányát.

– Hogyan óvhatjuk meg madarainkat a veszélyektől?

– A legfontosabb, hogy biztosítsunk számukra menekülési útvonalakat. Tegyük a cinkegolyót, almát, vagy a madáretetőt például fenyőfára, ahová a macska a tűlevelek miatt nem szívesen mászik fel. Ha nem fára, hanem külön lábra tesszük az etetőt, akkor is figyeljünk arra, hogy legyen a közelben sövény, ahová a karvaly támadása elől el tudnak menekülni az énekesek. A lábon álló etetőhöz vezető utat a macska elől úgy zárhatjuk el, ha az alját tüskés fonattal körbetekerjük. A harmadik említett veszély az ablak. Ha nincs mögötte függöny, akkor a menekülő madarak nem érzékelik jól, azt hiszik, hogy „szabad a pálya” és nagy sebességgel nekicsapódhatnak az üvegnek, ami végzetes lehet. Ezt elkerülendő mindig tegyünk függönyt az ablak mögé, vagy ragasszuk rá mondjuk egy karvaly sziluettjét, az kellő visszatartó erő lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Déván jártunk az „Adventi koszorú vallásos versek” szavalóversenyén

Tavasszal meglátjuk, milyenek a kínai vadkörték