in , ,

Szárnyal az elme: könyvtár, képtár és múzeum a Mittrovszky-kastélyban

A Mittrovszky-kastély belső folyosója

Régi nagy idők emlékét idézi a Mittrovszky-kastély Szarvas központjában. A nagy idők elmúltak. Azóta volt már zeneiskola is, de már évek óta üresen áll. A városvezetés nem akarta méltatlan szerepre kárhoztatni, ezért sokáig a Polgármesteri Hivatalt álmodta oda, ám az most a belváros rehabilitációjának elemeként a Lengyel-palotába költözik. Így gondolatilag is felszabadult az épület és az elme ismét elkezdett szárnyalni. A szárnyak alá a felszálló légáramlatot a norvég alapból, az önkormányzatok műemléképületeinek a felújítására megnyitott keret adhat, amiből maximum 1 millió euróra pályázhatnak.

Sok pénz nem fog maradni, ha meg is nyeri Szarvas városa a maximálisan elnyerhető összeget, ahogy az a tegnapi testületi ülés előtti bejáráson ki is derült. Szerencsére külsőre még nincs olyan látványosan leromolva, hogy kínos lenne, pont a város közepén, sőt, kifejezetten jó állapotban van, viszont ez belülről már nem mondható el. Korábban utólagosan ugyan alá lettek szigetelve a falak, aminek köszönhetően vizesedésnek alig van nyoma a főfalakon, viszont a parketták itt-ott felpúposodtak már, ami viszont vizet sejtet.

Hatalmas terek, hatalmas díszterem, a kastély igazi kulturális központja és egyben ékessége lehet a városnak, főleg akkor, ha sikerül tartalommal megtölteni. Ahhoz, hogy a hatalmas tereket megtöltsék képekkel, a szarvasi művészek viszont belehúzhatnak a festegetésbe.

Persze az 1514,2 –plusz-mínusz két– négyzetméternyi terem nem csak képtárként funkcionálna, hanem itt kapna helyet a könyvtár, és a múzeum bizonyos részei is ideköltöznének. A pályázatot 2014 februárja és áprilisa között lehet benyújtani. Reméljük, hogy sikerül megnyerni a Mittrovszky-kastély felújításához szükséges összeget, hogy ne heverjen 1514,2 –plusz-mínusz kettő– négyzetméter parlagon a város szívében!

Vélemény, hozzászólás?

Elkezdődött a szociális tűzifaosztás Csabacsűdön

Új autót kaptak polgárőreink