in , ,

Zöld energiaforrások a karácsonyfa alatt: hamarosan két újabb napelemerdővel gazdagodunk

Alapcsőletétel

Régi álma teljesül be a Szlovák Általános Iskola igazgatónőjének, Medvegy Pálnénak, aki valószínűleg a legfelkészültebb iskolaigazgató napenergia-ügyben. Mindent elolvasott ebben a témában, és már sportot űzött abból, hogy jártában-keltében figyelte, hogy hol díszíti a tetőket valamilyen, a Nap energiáját hasznosító energiaforrás.

– A lelkem mélyén azt kívántam, hogy egyszer a hőn szeretett és imádott intézményem tetején is ilyen villogjon – mondta a munkaterület-átadón Medvegy Pálné, de amikor megtudta, hogy mennyibe kerül egy ilyen, lemondott róla. Aztán arra gondolt, hogy évről-évre összespórolja rá a pénzt, de nagy örömére most enélkül is teljesülnek álmai, ugyanis az önkormányzat pályázott és nyert a beruházásra, sőt, annak ellenére, hogy a Szlovák nem önkormányzati fenntartású intézmény, még az önerő 8,287 milliós önerejét is állja a város. A beruházással az iskola villamosenergia felhasználásának a 85-90-a megtakarítható, amit Babák Mihály polgármester szerint a gyerekekre tudnak fordítani.

Hasonló teljesítményű napelemerdő kerül fel a dr. Demeter László vezetése alá tartozó Szent Klára Gyógyfürdő tetejére is. Sajnos ott az energiamegtakarítás csak mintegy 10%-os lesz, de tekintettel arra, hogy egy ilyen gyógyfürdő valóságos energiazabáló, így is jelentős spórolást fog jelenteni a városnak.

Mindkét szarvasi intézményben ünnepélyes keretek között, alapkőletétel helyett alapcsőletétellel adták át a munkaterületet a kivitelezőnek, hogy hamarosan elkezdhesse a munkálatokat, aminek során mindkét épület tetejére felkerül egy-egy 50kW teljesítményű napelemrendszer. Európa 12 országából a hasonló méretű – az 5-20 ezer lakosú – városok között Szarvas dobogós helyen áll a zöld energia termelésében és felhasználásában. Nagyot nyomott a teljesítményünkön a hosszú időre visszanyúló, de ma is fejlesztés alatt levő termálprogram, a pár éve működő biogázüzem, de napenergia felhasználásában is az élmezőnybe tartozunk.

Mindkét beruházás 85%-át az Európai Unió finanszírozza. A 15%-nyi önerő a számítások szerint 3 év alatt térül meg, ám a napelemek még 25 év múlva is hozzák a névleges teljesítményt, ráadásul az itt beépítésre kerülő elemek a leges legújabb technológiát képviselik, tudtuk meg a BICOMIX Kft. részéről jelen levő Ruska Lászlótól.

Vélemény, hozzászólás?

Mérlegen az Alaptörvény – egykori vajdás diák a szerzők között

Hodálik Pál: ahol nincs termál, ott nincs pardon