in ,

CÉGMUSTRA: Szarvasi Agrár Zrt. – „A múlt kötelez, a jövőt szolgálni kell”

A Szarvasi Agrár Zrt. – jogelődjeinek szakmai hagyatékát fenntartva – a minőséget, a kiszámíthatóságot és nyereségességet alapul véve működik. Legfőbb törekvésünk, hogy a szakmai és társadalmi igények figyelembevételével gazdálkodjunk, nyújtsunk megélhetést dolgozóinknak, beszállítóinknak, és a megfizetett adóink révén járuljunk hozzá a központi költségvetés kiadásainak fedezéséhez. A cég tulajdonosi köre 100 %-ban magyar magánszemélyekből áll, a cég jegyzett tőkéje 851,9 millió Ft, mérleg főösszege meghaladja a 3,6 milliárd Ft-ot. Fő tevékenységi körei: szántóföldi növénytermesztés és gyepgazdálkodás (2750 hektár), szarvasmarha tenyésztés (800 db tejelő tehén és szaporulata), rizs, rizsliszt, tönkölybúza liszt, trill termékek feldolgozása, kereskedelme, valamint szántóföldi biogazdálkodás és kereskedelem (650 hektár).

Az uniós csatlakozást megelőzően, illetve azt követően AVOP, EMVA pályázatok keretében versenyképességünk megtartása és fokozása érdekében az állattenyésztést, a növénytermesztést és az ipari élelmiszer feldolgozást érintő környezetvédelmi, technológiai gép- és ingatlanfejlesztést hajtottunk végre a 2005 és 2013 közötti időszakban.

A fent említett AVOP + EMVA forrású beruházások együttes nettó értéke meghaladta az 1 milliárd Ft-ot, melyből vissza nem térítendő támogatás a teljes beruházási érték közel 40 %-a volt.

Az ezt követő időszak legnagyobb fejlesztési célú támogatási pályázatát az öntözés, melioráció és területi vízgazdálkodás létesítményfejlesztéséhez nyújtottuk be, ugyancsak EMVA pályázat keretén belül. A fejlesztés várható végső megvalósulásának határideje 2013.12.30. A beruházás megvalósulásával a részvénytársaság szántóterületeinek több mint 70 %-a válik öntözhetővé lineárisan, mintegy 2100 hektáron.

A fentebb részletezett pályázataink szolgálták azt a kitűzött célt, hogy az adott ágazat korszerűbb módon, a környezeti feltételeknek megfelelően, hatékonyabban, eredményesebben gazdálkodjon, illetve működjön, nyújtson továbbá korszerűbb munkakörülményeket a velük dolgozóknak. Célunk, hogy minőségi termékek előállításával és korszerűbb szolgáltatások nyújtásával versenyképesebbek tudjunk lenni a termelők, termékek piacán.

Természetesen felfokozott várakozással tekintünk az elkövetkezendő uniós pályázati ciklus 2014-2020. közötti időszak forrásaiból megnyíló, az agráriumot, vidékfejlesztést érintő valamennyi lehetséges pályázatra és ezekre anyagi erőforrásaink és a változó gazdasági, jogi környezet hatásait figyelembe véve pályázni fogunk.

Az elmúlt 7 éves uniós ciklusban dinamikus volt a cég nettó árbevétel növekedése és ehhez egy egyre növekvő eredményesség párosult. A 7 évben a cég nettó árbevétele meghaladta a 14 milliárd Ft-ot. Hosszú távon tartósnak mutatkozik a termesztett növények és a jó minőségben termelt árutej piaci árának alakulása és az irántuk mutatkozó növekvő kereslet. Ennek a két ágazatnak a jövőbeni stabilizálásához reményeink szerint nagyban hozzájárulhatnak a következő 7 éves uniós ciklus várható támogatási lehetőségei és mindazok a belső tartalékok, melyeknek feltárása a cég managementjére és dolgozóira ró nem könnyű feladatot. Úgy gondoljuk, mint döntően állami tulajdonú földön haszonbérlőként gazdálkodó cég, hogy az új földforgalmazással kapcsolatos törvény megjelenése után rendeződik az utóbbi időben ezen a téren tapasztalható bizonytalanság. Továbbra is várat magára az üzemszabályozási és integrátori tevékenységet érintő szabályozási törvények megjelenése, melyek szoros összefüggésben a földtörvénnyel véleményünk szerint hosszú távon az olyan típusú cégek számára is biztosítani tudják a biztos megélhetést, mint a Szarvasi Agrár Zrt. Biztonságot nyújtva ezzel több mint 120 családnak, számos beszállítónak és vevői körnek. Jelentve továbbra is azt a gazdasági stabilitást, mely alapján Társaságunk hozzájárul a folyó évi költségvetési befizetéseivel a társadalmi működőképesség fenntartásához, a központi költségvetés egyre növekvő kiadásaihoz.

Még egy dolgot őszintén remélünk, hogy az elkövetkezendő években nem csak szlogenként hangzik el a gazdálkodókra egyre növekvő teherként nehezedő rendkívül bürokratikus, körülményes és költségigényes hivatali, hatósági eljárásrend könnyítése, egyszerűsítése és költségkímélőbb alkalmazása. Bízunk magunkban és bízunk a jövőben.

Szitó Imre
vezérigazgató

Szarvasi Agrár Zrt. (alapítva: 1949)
5540 Szarvas, Szabadság út 30.
http://www.agrarrt.hu

Úszás: a felsősök is egyre többen választják ezt a sportot

Búcsú a karácsonyi fényektől