in

CÉGMUSTRA: Integrál Építő Zrt. – három évtizede az élvonalban

Bődi János, az Integrál Építő Zrt. alapítója, vezérigazgatója

Szarvas legrégebbi magáncége, az Integrál Építő Zrt. harmincegy esztendővel ezelőtt, 1982-ben alakult. Abban az évben, amikor Magyarországon megnyílt a lehetőség magánvállalkozások (gazdasági munkaközösségek) alakítására.

Az Integrál alapítója Bődi János építész, tervező, akinek irányítása alatt a cég a dél-alföldi régió egyik meghatározó építőipari vállalkozásává vált. Középületek, sportcsarnokok, iskolák egész sorát építették fel a térségben. Kiemelkedő városképi jelentőségű és műemléki épületek felújítása, utak, szennyvízcsatorna-hálózatok kiépítése fűződik az Integrál nevéhez.

– Induláskor úgy gondoltam, csak tervezéssel foglalkozunk majd. Aztán 1983-ban Sipos Andrástól, a Szarvasi Arborétum igazgatójától megbízást kaptam arra, hogy ne csak megtervezzem, hanem fel is építsem az irodát, az üvegházakat és a portát az arborétumban – idézte fel a kezdeteket Bődi János.

Az Integrál életében az 1995-ös esztendő jelentős mérföldkőnek számít. Bődi János ekkor döntött úgy, hogy a cég jövőjét a közbeszerzésekre teszi fel.

– Magyarországon 1995-ben írták ki az első közbeszerzési eljárást. A kiíró az Igazságügyi Minisztérium volt, a munka pedig az Orosházi Városi Bíróság épületének felújítása. Mi is pályáztunk, s meg is nyertük a kivitelezési jogot. Azóta munkáink döntő többségét, mintegy 85 százalékát a nyilvános közbeszerzési eljárásokon elnyert megbízások teszik ki – mondta Bődi János. Hozzátette: a cég három évtizedes történetét egészen 2012-ig töretlen fejlődés jellemezte.

– Szarvason az Arborétum után a termálprojekt megvalósítása volt az első nagy munkánk. A vezetékrendszert a kúttal, a hőközponttal együtt mi építettük ki. Ezután elkezdődött az iskolák (Fő téri, gimnázium, szlovák iskola) és a tornacsarnokok építése. Szarvasnak szinte nincs olyan utcája, tere, ahol az Integrál ne épített volna valamit (belvízcsatornát, szennyvízcsatornát, utat, kerékpárutat). Legnagyobb büszkeségünk azonban a vízi színház. Bátran kijelenthetem, hogy ez a létesítmény az Integrál nélkül nem valósult volna meg. Sokba került ez nekem (a rendelkezésre álló pénz kevés volt), de büszke vagyok arra, hogy felvállaltam, s bízom benne, hogy a színház sokaknak okoz majd örömet az elkövetkező évtizedekben – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Az Integrál a régió más településein is jelentős beruházások kivitelezési jogát nyerte el.

– Békésen és Szentesen is építettünk sportcsarnokot, a szentesi az egyik legnagyobb alkotásunk. Iskolákat, óvodákat, bölcsődéket építettünk, illetve újítottunk fel Gyomaendrődön, Békéscsabán és Orosházán. Volt egy időszak, amikor Orosházán nagyon sokat dolgoztunk: szennyvízcsatorna-hálózatot és belvízrendszert építettünk, részt vettünk az ipari park létesítményeinek kivitelezésében. Szentesen az utóbbi évtizedben szinte minden nagyobb fejlesztést mi valósítottunk meg. Ebbe a sorba tartozik a református nagytemplom, a szakorvosi rendelő és a kórház felújítása, a Nagy Ferenc sétáló utca, valamint a Gólyás-ház megépítése, továbbá utak, kerékpárutak létesítése.

Békéscsabán a legnagyobb munkánk a Réthy Pál Kórház csaknem egymilliárdos rekonstrukciója és az Ibsen-palota felújítása volt. Gyulán a Wenckheim-Almásy-kastély műemlék épületét újítottuk fel, a Pándy Kálmán Kórház sürgősségi betegellátó osztályának tetején, 25 méter magasban pedig helikopter-leszállót építettünk. A legnagyobb szakmai kihívást az Ibsen-palota jelentette, második helyre a Pándy Kálmán Kórház helikopter-leszállóját, harmadikra pedig a Szarvasi Vízi Színházat sorolnám – mondta Bődi János.

Ami a cég jelenlegi helyzetét illeti, ezzel kapcsolatban elmondta: a 2012-es volt az első olyan év, amikor az Integrál veszteséggel zárt. Mára azonban ismét felfelé ívelő pályára álltak.

– Váltottam: versenyzés helyett az együttműködést keresem a nagy építőipari vállalkozásokkal. Konzorciumok keretében, közösen pályázunk. Erre az évre összesen több mint 1,7 milliárd forint értékű munkára van szerződésünk. Részt veszünk a szarvasi városközpont rehabilitációjában és (alvállalkozóként) a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztésében. Mi újítottuk fel a polgármesteri hivatal leendő épületét (Béke utca) és jelenleg is dolgozunk a zöldpázsiti óvoda felújításán. Szentesen mi végeztük a közelmúltban a Kurca-híd műemléki rekonstrukcióját, Békéscsabán egy fémipari csarnokot, Orosháza és Kakasszék között pedig kerékpárutat építünk. Békéscsabán a Szent István tér 10. alatti műemléképület felújításán alvállalkozóként dolgoztunk, Körösladány és Szeghalom között szintén kerékpárutat építünk – sorolta az idei év feladatait Bődi János. Hozzátette: cégük erőssége a megbízható, korrekt szakembergárda, jelenleg 136 embernek adnak munkát.

Az Integrál Építő Zrt. elnök-vezérigazgatójának szakmai munkáját számos díjjal ismerték már el. Kétszer is megkapta (1996-ban és 2006-ban) a Vállalkozók Országos Szövetségének „Év vállalkozója” díját. A Gazdasági Kamara már 1987-ben „Kiváló kisvállalkozás” díjat adományozott az Integrálnak. Kétszer nyerte el a cég a Dél-Alföldi Regionális Minőségi Díjat. A legnagyobb elismerést a 2012-es esztendő hozta: Bődi Jánost a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

(x)

Valami sarjad Szarvason

Honnan tudod, hogy magyar vagy?