in ,

Honnan tudod, hogy magyar vagy?

Benkő Géza, Dósa Zsuzsa és Varga Viktor

Majd kétórás műsorral vendégelték meg a kultúra barátait a Cervinus Teátrum művészei szombaton délután. A magyar kultúra előre tolt helyőrségeként, néhány nappal megelőzve Kölcsey Ferenc Himnuszának hivatalos születésnapját a Cervinus Teátrum színpadán ismét nagyszerű ízelítőt kaptunk a magyar és a szarvasi kultúrából.

Miután Derzsi György Bánk bánból vett énekes belépőjével minden karon az összes szőrszálat merőleges helyzetbe állította Hodálik Pál alpolgármester köszöntötte a színházteremben helyet foglalókat. Őt Dankó Béla országgyűlési képviselő követte ünnepi beszédével, majd a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola néptáncosai, a Sköcök mutatták be különdíjas műsorukat. Ha azt gondoltuk tavaly, hogy nem lehet emelni a szintet, tévedtünk. Az idén még több oldaláról mutatkoztak be a magyarok a magyaroknak, szarvasiak a szarvasiaknak.

A Sköcöket a Szarvasi Népdalkör, majd Iváncsó József vezetésével a Szarvasi Férfikar követte Bartók dunai dallamaival. A Babilon táncosai a néptáncos elemeket is tartalmazó modern táncot a modern-népzenei mixre ropták.

A humor felelőse ezúttal is Benkő Géza volt, aki Varga Viktorral a magyar nyelv fejlődéséről és mai állapotáról adott pillanatfelvétel. Szomorú és mulatságos. pillanatfelvételt. Semmiképp se feledkezzünk el Dósa Zsuzsáról, aki Varga Viktor mellett az est háziasszonya volt. A Cervinus Teátrum három művésze a műsor második felében felelevenítette, hogy mikor lehetünk biztosak abban, hogy magyarok vagyunk, amiből álljon itt három jellemző gondolat:

– amikor 5 percen keresztül tudsz egy levegővel káromkodni úgy, hogy nem használod ugyanazt a szót kétszer

– amikor a Micimackó és a Flinstone család sokkal viccesebb szinkronizálva

– mikor tudod, hogy minden zseninek vagy hírességnek van magyar kapcsolata, vagy csak szimplán magyar.

A kultúra is pénzbe kerül, vezette be Csasztvan András köszönetét amit következőkben a kultúra szarvasi támogatóihoz intézett. Színpadra kérte a Mezőmag Kft., a Szarvas Coop Zrt., a Geomark Kft., az Ergo-Med Kft., a SzűcsFém Kft., a Szarvasi Agrota-Alcsired Kft., a Vesper Kft., az FLR IMEX Kft., a Szarvasi KOMÉP Kft., a Szarvasi Mozzarella Kft., a Cool Airconditional Kft., a Mondavio Kft. és az Örménykúti Petőfi Kft., valamit a legnagyobb támogató, a Gallicoop Zrt. képviselőit, hogy személyesen is megköszönje azt a 15 millió forintot, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy a Cervinus Teátrum ne csak egy szimpla vidéki színház legyen, hanem olyan, aminek saját produkciói is vannak.

Egy kisfilmben külföldi diákok arról vallottak, mi vonzotta őket arra, hogy a világ egyik legnehezebb nyelvét tanulják meg. Akiket az a szerencse ért, hogy anyanyelvként beszéljük ezt a nyelvet -viszont idegent szinte alig- sokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy milyen bonyolult nyelvtörőt használunk nap mint nap. Arról nem is beszélve, hogy a más nyelveket beszélőknek milyen szerencséjük van, hogy nem a magyarok gyarmatosították a fél világot és lett később világnyelv belőle.

A műsort a chovános harmonikások, ill. a Szarvasi Kamarazenekar, valamint a korábban említett színászhármas, Dósa Zsuzsa, Varga Viktor és Benkő Géza után, Derzsi György zárta.

Honnan tudod, hogy szarvasi vagy? Onnan, hogy egy kétórás műsorba a szarvasi kultúrának csak a töredéke fér bele. Az is kivonatolva.

Vélemény, hozzászólás?

CÉGMUSTRA: Integrál Építő Zrt. – három évtizede az élvonalban

Végleg elfogyott a türelem