in , ,

Kádár vitéz és földijei elfoglalták a könyvtárat

Kocsis Csaba író, költő, fotóművész

A magyar kultúra napján Bíró Gyula vendége volt Kocsis Csaba író, költő, fotóművész, akit most tollforgatói oldaláról ismerhettünk meg. Fotósként már három kiállítást jegyez Szarvasi viszonylatban, de ne feledkezzünk el gyakorlati alkotó tevékenységéről sem, amit vagy harminc éve a debreceni tanítóképző üdülőjének építésekor fejtett ki mint önkéntes segédmunkás.

Ismeretségük Berettyóújfaluból származik, ahol kultúrház-, ill. iskolaigazgatóként forgatták a modern kor fegyverét, a nyelvüket. Berettyóújfalu jelenkori hősei ezúttal egy korábbi hőst mutattak be, Kádár vitézt, aki 1658 szeptemberében a tatárokkal vívott csatában a berettyóújfalui malomgáton esett el, akinek testé egy célzott feltárás során nagy bizonyossággal azonosították is.

Kádár vitéz történetét Bíró Gyula akkori iskolájában kötelező olvasmánnyá tette. Valóságos Kádár vitéz kultuszt alakítottak ki a környéken, aminek a csúcsán 1500-an látogatták meg a Füsti-kastélyban a híres földi tiszteletére tartott rendezvényt.

A könyvbemutatón érintették közös művüket, Az utolsó párttitkárt, valamint Kocsis Csaba legújabb könyvét, a Pilátust a keresztúton címűt.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Székelyesek az Országos Gépíró és Szövegszerkesztő Versenyen

Szarvasi Fórum: túl a nulladik ülésen