Connect with us

Békésszentandrás

Szőnyeggyári múlt: még a férfiak is bogoztak

Békésszentandráson tavaly szeptemberben kezdődött el a „Szőnyegszövés éve”. Ennek keretében találkozók, előadások, könyvbemutatók segítségével elevenítik fel a nagy múltú szentandrási szőnyeggyártást, mely világszerte ismertté tette a község nevét.

E rendezvények sorába illeszkedett a Kultúrházi Kávéház január 22-i programja, melyre egykori szőnyeggyári dolgozókat hívtak meg. Szép számban el is jöttek a Körös Művelődési Házba az egykori szövőnők, karbantartók és más dolgozók.

A házigazda Hévízi Róbert köszöntőjében elmondta: idén egy kiállítással is méltó módon szeretnének tisztelegni a kézi csomózású perzsa és torontáli szőnyegek készítői előtt. Ehhez tárgyi eszközöket, fotókat gyűjtenek.

A rendezvényen Hrncsjarné Dorogi Mária vállalta fel azt, hogy egy interaktív előadás keretében, a jelenlévők bevonásával feleleveníti a kezdeteket és a virágkort. A kezdeteket – mint az bizonyára sokak előtt ismert -, egy erdélyi házaspárnak, Farkas Jánosnak és Strassner Vilmának köszönheti a település. A szőnyeggyár jellegzetes épülete 1924-26. között épült. A Békésszentandrási Keleti Szőnyegipari Rt. megalapítása Bagi Alajos nevéhez fűződik. A két világháború között az üzem folyamatosan fejlődött. A második világégést a szőnyegek és az anyagok a gyár pincéjében vészelték át.

A háború után aztán Szabados György vezetésével ismét virágzásnak indult a termelés. 1951. májusában tizenhat taggal megalakult a szövetkezet. Az alapító tagok nevét a találkozó résztvevői együtt elevenítették fel. Többen is felidézték Kondor Ilona és Tomonyiczka Anna alakját, munkásságát. Hrncsjarné Dorogi Mária emlékeztetett arra, hogy az 1950-es években a szövetkezet már több mint 50 országba exportált.

Kiderült, a jelenlévő egykori dolgozók mindannyian jó szívvel emlékeznek az „Elnök kartárs”-ra, azaz Nagy Bélára, aki 1967-től irányította a szövetkezet munkáját.

– Nagy munkabírású elnök volt, őr virágoztatta fel igazán a szőnyegszövést. Akkoriban Gyomaendrődtől Körösnagyharsányon át egészen Nagykamarásig szinte az egész megyében működtek kihelyezett részlegek. Komoly bedolgozói rendszert is kiépítettek. Szinte minden szentandrási családban volt szőnyeggyári bedolgozó. Esténként, éjszakánként még a férfiak is bogoztak, hogy javítsák családjuk anyagi helyzetét, taníttatni tudják gyermekeiket – idézte fel a múltat Hrncsjarné Dorogi Mária.

A beszélgetés során szóba került az is, hogy Nagy Béla idején a szőnyegek egy részét a Herendi Porcelángyár mintái alapján készítették. A békési községben készült szőnyegek ma már a világ minden táján megtalálhatók. A magyar parlamentben és a köztársasági elnöki palotában is szentandrási szőnyegeken lépkedhetnek a vendégek.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Nagy-Magyarország Fogadó Nagy-Magyarország Fogadó

Nagy–Magyarország Fogadó

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A hétvégére szólóan is él az átruházott jogával Sinka Imre polgármester

Közérdekű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Békésszentandrás: éjféltől szigorítás lép életbe

COVID-19

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A korábbi Vasbolt helyén épül az új piac Békésszentandráson

Békésszentandrás

A rovatot támogatja:

Archívum

2014. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect