in

Turizmus-rekordok Szarvason

Kiemelkedően sikeres évet tudhat maga mögött a szarvasi turizmus: 2013-ban rekordévet zárt az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország makettpark, a Szarvason eltöltött vendégéjszakák száma pedig az országos átlag több mint háromszorosával, mintegy 23 százalékkal nőtt. Idén még több és látványosabb program várja a látogatókat a Körösök szívében. Tavasszal már közel félszáz makettel, köztük új mozgó és hangzó makettekkel, mini hajókkal és vasutakkal fogadja a látogatókat az ország egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország a Szarvasi Arborétumban.

Az elmúlt év minden eddigi rekordot megdöntött a Körösök szívében: az ország legnagyobb arborétumában, a 2012-es 37 ezres látogatószám csaknem megduplázódott. Összesen mintegy 72 ezren látogattak el a Szarvasi Arborétumba és a kertben található Mini Magyarország makettparkba 2013-ban. A rekord-látogatószám részben az arborétumban elindított fejlesztéseknek, részben a 2013-ban a park területén megnyitott Mini Magyarország makettpark népszerűségének volt köszönhető.

KÉSZÜLNEK AZ ÚJ HAJÓ ÉS VASÚTMAKETTEK

Az ország egyetlen interaktív makettparkja, a szarvasi Mini Magyarország 2014-ben számos új, mozgó és hangzó makettel gazdagodik. A fejlesztések eredményeként a szarvasi Mini Magyarország idén tavasszal már közel félszáz makettel várja régi és új látogatóit. Új épületek és templomok szólalnak majd meg, így például a mini Pécsi Dzsámiból hallhatjuk majd a müezzin hangját, a Jáki templomban „mini gregorián” dalokat szólaltathatnak meg a látogatók, és még sok más meglepetés várja a Mini Magyarország makettpark kicsi és nagy, családdal, osztállyal, nyugdíjasklubbal vagy éppen baráti társasággal, illetve párban érkező látogatóit. A már készülő új épületek között a vasútállomások is megtalálhatók lesznek, ugyanis néhány hónapon belül a mini vonatok is elindulnak a parkban. A vasút szerelemeseinek örömére régi, emblematikus szerelvények közlekednek majd a mini síneken. A Mini Magyarország makettpark vasútmakettjeit természetesen maguk a látogatók indíthatják, irányíthatják. Éppúgy, ahogy a szintén tavasszal vízre helyezett új hajómaketteket is. Vízre kerül például a Földet körbevitorlázó Fa Nándor legendás hajójának, a Szent Jupátnak a kicsinyített mása is a szarvasi Mini Magyarországban. A fejlesztések sora természetesen ezután tovább folytatódik: a szarvasi Mini Magyarország makettparkban a teljes bővítés lezárultával mintegy száz makett lesz látható.

ARBORÉTUMI PÁVÁK, BAGLYOK, MÓKUSOK, PROGRAMOK

A Szarvasi Arborétum különleges élményt nyújt az év valamennyi időszakában: télen a kert nyugalma, tavasszal a növényritkaságok újjáéledése, nyáron pedig a park buja növényzete és az arborétum állatai, a pávák, köztük a fehér pávák, mókusok, őzek, sünök mindennapjai is megfigyelhetők. De a látogatók részt vehetnek az éjszakai detektoros denevérlesen, vagy akár bekapcsolódhatnak a bagolylesbe is. Az arborétum számtalan programot kínál 2014-ben is a Szarvasra kirándulóknak. Az immár hagyományosnak számító szezonnyitó program, a Szorgos Hangyák Napja mellett szabadtéri koncertek, állandó kiállítások, egyedülálló természeti környezetben induló sétahajó-kirándulások várják a látogatókat, és izgalmas kalandokra számíthatnak a geocaching rajongói is.

SZARVASON AZ ORSZÁGOS ÁTLAG HÁROMSZOROSÁVAL NŐTT A VENDÉGÉJSZAKÁK SZÁMA

Persze a Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország makettpark programjai mellett a Körösök szívébe látogató turisták sok más élménnyel is gazdagodhattak már az előző évben is, csakúgy, mint idén. A Körös-menti TDM, mint a turizmus élénkítéséért dolgozó szervezet megalakulása óta a szarvasi vendégéjszakák száma meredeken emelkedik. Míg 2012-ben a vendégéjszakák száma január-november között 35229 volt, addig 2013 ugyanezen időszakában 43198 a város kereskedelmi szálláshelyein. Ez mintegy 23 százalékos növekedést jelent, ami a 7,1 százalékos országos vendégéjszaka növekedés több mint háromszorosa. A szarvasi turizmus eredménye a régió átlagát is messze meghaladja, hiszen a Dél-Alföldön a szállodákban eltöltött vendégéjszakák számának növekedése 4,1 százalék volt.

A korábban elnyert pályázati forrásokból tavaly turisztikai beruházások valósultak meg Szarvason, Békésszentandráson és Kondoroson is. Az egyesület elektromos kisbuszt vásárolt, amelyet a turisták és a szarvasiak egyaránt használhatnak. A turisztikai egyesület gondoskodott a kerékpárútvonalak és a gyalogtúra útvonalak pontos jelzéséről, a pontos tájékozódást megkönnyítő köztéri térképekről, amelyek összesen több mint két tucat kerékpár- és gyalogtúra útvonalat ajánlanak a Körösök szívébe látogató kirándulóknak.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

www.minimagyarorszag.hu

www.korostourist.hu

www.szarvasiarboretum.hu

www.facebook.com/MiniMagyarorszagSzarvas

www.facebook.com/korosmenti.egyesulet

www.facebook.com/pepikert

www.youtube.com/makettparkszarvas

SAJTÓKAPCSOLAT

Saliga Enikő / Wolf Kommunikáció / +36 30 297 2043 / saliga@wolfkom.hu

Csabacsűd 655 millió forintból gazdálkodhat

Tél-Fény, tizennegyedszer