in , , ,

Birkapörköltet főztünk a sztánai jubileumi farsangon

Sztána (Románia) a kalotaszegi Alszeg legkisebb települése. Bánffyhunyadtól 18 km-re északkeletre fekszik. Gépkocsival Zsobok felől, földúton közelíthető meg. 2002-ben 198 lakójából 136 magyar és 61 román nemzetiségű; 134 református és 58 ortodox vallású. Híres emberek : 1911-től nyaralótelepi házában töltötte a nyarakat, majd 1918 decemberében ideköltözött Budapestről és 1944-ig itt élt Kós Károly építész, grafikus, író, könyvkiadó, politikus, művelődésszervező. Itt született 1919. augusztus 31-én fia, Kós Károly néprajzkutató. 1925-től itt töltötte a nyarakat és 1937–1944-ben itt élt Szentimrei Jenő irodalomszervező, újságíró, költő, író. 1914-ben Kós vendége volt Móricz Zsigmond. A mai vasútállomástól 400 méterre nyugatra és a falutól három km-re található a falu régi vasútállomása. A vasút túloldalán, a vasúti munkások egykori barakkjai helyén 1900-tól alakult ki nyaralótelep, ahol főként módos kolozsvári polgárok építtettek villákat. A telep legjelentősebb épülete, egyben Sztána legismertebb építészeti emléke Kós Károly saját háza, az eredetileg hétvégi háznak szánt Varjúvár, melyet 1909-ben tervezett, 1910 őszén és telén épített, majd 1925-ben bővített. Efölött a Csiga-dombon építette az 1920-as években a Varjú-tanyát, amelyet alkotóhelyként használt. A kettő között áll a mai telep legnagyobb épülete, a Kós által tervezett Szentimrei-villa (1924–1925). 1944. október 16. és 20. között a kalotanádasiak módszeresen kifosztották a nyaralótelepet, ekkor pusztult el a Varjú-tanya is. Kós Károly mellszobrát, Gergely Zoltán szobrászművész alkotását 2013. október 13-án avatták fel. (forrás : Wikipédia)

Napjainkban Sztána kb. 150 lakossal éli életét, itt nincs betonút, nincs vezetékes víz, nincs szennyvízcsatorna, nincs orvosi rendelő, nincs iskola, nincs saját polgármestere, nincs munkalehetőség. Van viszont egy lelkes csapat a helyi református lelkész Papp Hunor vezetésével, akik újraépítik, renoválják és a közösség érdekébe hasznosítják a régi épületeket, népszerűsítik a szép környezetet és a környék látnivalóit, a hagyományokat. Évek óta szeretettel fogadják azokat a tájépítő szakos hallgatókat és tanáraikat, akik segítséget nyújtanak a falújításban. Ilyen hagyomány többek között a 13 éve megünnepelt sztánai farsang, aminek 100 évfordulóján 2014. február 1-én lelkes csabacsűdi csapat vett részt a bontakozó testvértelepülés erősítéseként. A kapcsolat első nagyobb eseménye a Kós Károly szoboravatása volt 2013. október 13-án. A második eseményként október 25-én találkoztunk a helyi lelkes csapattal. A találkozó a református közösségi házban volt, ahol megcsodálhattuk azokat a Denis Galloway fényképeket ( http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/10467/ ), melyek a településen és környékén készültek 1926 -1932 között. Egy rövid túrán megismerkedhettünk a szép környékkel, a régi vasútállomással, a Varjúvárral és a Szentimrei-villával.

A találkozót követően ekkor határoztuk el Czesznak Jánossal, hogy a jubileumi farsangra megszervezzünk a birkapörkölt főzést. Lelkes csapatunk : Czesznak János és Kozma Ákos ( a Csabacsűdiek Baráti Köre és Hagyományőrző Egyesület képviseletében ), Fazekas Béla és Laurik László ( a Szarvas Város Barátainak Köre képviseletében ). Igyekeztünk mindent eszközt (pavilon, üstházak, üst a meleg víznek, állványok, bográcsok, tányér, villa, kézmosó és mosogató eszközök, asztalok, tálak, vájlingok, szalvéta, papírtörlő, gyufa) és alapanyagot (husi, hagyma, fűszerek, kenyér, uborka) magunkkal vinni a főzéshez azért is, hogy ne kelljen a helyi szervezőket ezzel is terhelni. Este kipakoltuk az üstházakat, felállítottuk az egyik itthoni pártszervezettől kapott pavilont és összekötőt választottunk a sztánai Bódis István személyében. Reggel 7-kor, még szinte sötétben kezdtük a főzést, a pörkölt hamar illatozni kezdett, egyre szaporodtak az érdeklődők akik az egyik programhelytől a másikig sétáltak. Egy órakor megkezdtük a kiosztást, melyhez segítséget nyújtott Csabacsűdiek Baráti Köre tagjai : Jansikné Sznyida Edit, Beregszászi Szilvia, Simkovicz Mihály és felesége Böbe, Bohák Péter és neje, Sipos Zoltán és Bakulya Anna. Három óra múlva kb. 185 adag kiosztása után végre mi is megkóstolhattuk főztünket. Akik szeretik a birkapörköltet azoktól rengeteg dicséretet kaptunk, de volt olyan kedves hölgy, aki a marhagulyást szeretette volna megkóstolni.

Köszönjük támogatóinknak a természetbeni és anyagi segítséget. Ők mind Erdélyt szerető és járó emberek : Mihály István BAREX Kft., Klimaj Pál Galli-Eggs Kft., Szklenár Mihály Meleagrys-13 Kft., Luscsik János VESPER Kft., Rágyanszki János Rágyi és Társa Bt., Bátor András Hot Drink Kft., Laurik László Apimella Szövetkezet, Melis Pékség Békésszentandrás, Zsapkáné Csaztvan Zsuzsanna és férje János Szarvas Város Barátainak Köre, Sipos Zoltán Körös Televízió és a tálalásban segítséget nyújtó Csabacsűdiek Baráti Köre és Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Kozma Ákos

[nggallery id=5]

Csabacsűdön bővült a gyermekorvosi tanácsadás

Vérüket adták a szentandrásiak