in , ,

Curie Környezetvédelmi Emlékverseny a Vajdában

2014. február 15-én szombaton, a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny területi döntőjének megrendezésével zárult a természettudományos hét a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban.

Több, mint tíz éve rendezi meg iskolánk, az NEFMI által is elismert és támogatott verseny területi döntőjét öt különböző korcsoportban (általános iskolák 3-4. oszt. 5-6. oszt. 7-8.oszt. továbbá a középiskola 9-10. és 11-12.oszt. )

A verseny célja:

A tanulók irányítottan figyeljék meg, ismerjék meg környezetüket, vegyék észre a környezeti problémákat, a civilizáció ártalmait, keressék a megoldást. Alakítsák ki környezettudatos magatartásukat, legyen igényük a szép környezetre.

A versenyre 3 fős csapatok nevezhettek be. A benevező tanulók négy írásbeli feladatsort oldottak meg. Az írásbeli feladatok alapján területi döntőn a legjobb eredményt elért 10 csapat vehetett részt.

Az országhatáron belül további 16, határainkon kívül pedig 3 helyszínen zajlottak velünk egy időben a versenyek. (Bonyhád, Budapest, Debrecen, Gyöngyös, Kalocsa, Körmend, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pápa, Sajószentpéter, Székesfehérvár, Szentes, Szolnok, Püspökladány, Tolna, Mezőpanit, Szabadka, Sepsiszentgyörgy)

Hozzánk ebben az évben 46 csapat, 138 tanuló érkezett a területi döntőre.

Az általános iskolásoknak 60 perc állt rendelkezésre a feladatok megoldására és a kísérletek elvégzésére, a középiskolásoknak 90 perc.

Amíg a kísérő tanárokból álló zsűri értékelte a feladatlapokat, addig vendégül láttuk a versenyzőket. Kézműves foglalkozást szerveztünk az aulában, filmvetítést az egyik teremben, és számítógépes játékokat játszhattak az informatikai termekben. Megnézhették, kipróbálhatták a galériában kiállított muzeális fizikai eszközeinket is.

Korcsoportonként az első hat csapat, értékes jutalomban részesült a támogatóink jóvoltából. A legeredményesebb csapat felkészítő tanára, Podany Anna, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolából Babák Mihály polgármester úr külön díját kapta, az 5-6. osztályosok között nyertes csapata pedig a Tiszazugi Földrajzi Múzeum különdíját, egy múzeumlátogatást a versenyzők és osztálytársaik részére.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 9. osztályos tanulói, Csicsely Boglárka, Kasik Máté, Krsnyak Anikó nyerték meg a 9-10. osztályos kategóriában a versenyt, felkészítőjük Dr. Mészárosné Verók Mária volt.

Balázs Gergő, Molnár Árpád, Pekár Edina 11.osztályos tanulók másodikok lettek a 11-12. osztályosok között, az ő felkészítőjük Kéri Bernadett volt.

A dolgozataikat az országos központba küldjük, és reméljük, hogy az országos döntőbe is behívják őket. Gratulálok az eddig elért eredményeikhez, és további munkájukhoz sok sikert kívánok!

Szarvas, 2014.02.17.
Borzovánné Burai Julianna
területi vezető

Több száz fánkot sütöttek a szarvasi mozgáskorlátozottak

Székely bál: egy kellemes este a szakmatanulás támogatásért