in , ,

Novodomszky Éva az Élelmiszerlavina program nagykövete

Novodomszky Éva

Novodomszky Éva, a köztelevízió népszerű műsorvezetője jótékonysági nagykövetként segíti ettől az évtől a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programját, melybe e hónap végéig várják önkormányzatok és társadalmi szervezetek jelentkezését.

A népszerű televíziós személyiség jótékonysági nagykövetként nemcsak közvetíti a nyilvánosság felé az Élelmiszerlavina céljait, de személyesen részt vesz a vetőmagok, a megtermelt élelmiszerek, élelmiszeradományok szétosztásában is.

– Számos megkeresést kapok különböző szervezetektől és magánszemélyektől, hogy segítsek rajtuk, de ilyenkor nehéz eldönteni, mennyire valós a probléma, s valóban jó helyre megy-e az adomány – mondta Novodomszky Éva. – Az Élelmiszerlavina Programot azért tartom példaértékű kezdeményezésnek, mert hal helyett hálót biztosít a nehéz helyzetű embernek: a közösségi termelés révén egyrészt megtanítja számukra az öngondoskodást, másrészt visszavezetheti őket a munka világába. A projektben megtermelt egészséges élelmiszernövények pedig kézzelfogható segítséget jelentenek nehéz sorsú családoknak, időseknek, valamint szociális intézményekben élőknek és ellátottaknak.

Az Élelmiszerlavina önkormányzati ágán civil szervezetek és települési önkormányzatok a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagra pályázhatnak február 28-ig, ismertette az idei felhívást Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alelnöke. A pályázók vállalják, hogy a földjeiken szakmai iránymutatással a rászorulók maguk termelnek. A javakat nehéz helyzetű családok vihetik haza, vagy intézményeket segítenek velük. A program másik ágán elindult összefogás keretében pedig több nagyvállalat egymás utáni láncolatban állít elő tartós élelmiszereket, így a „lavina” révén szélesebb körben tudnak segíteni karácsony környékén a rászorulókon és szociális intézményeken.

Az elmúlt esztendő több szempontból rekordév volt, hangsúlyozta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója.

– Minden korábbinál több pályázó vett rész a közösségi termelésben, amely révén összesen tízezer ember kapott csaknem száz tonna terményt. A pályázók csaknem kétezer embert vontak be a munkába. Cégünk kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, s örömmel tölt el bennünket hogy az Élelmiszerlavina évről-évre mennyi nehéz helyzetű családnak ad segítséget – tette hozzá Czigány Tibor.

Budapest, 2014. február 18.

Már több mint 3000 aláírás gyűlt össze Békés megye 2. számú választókerületében

Testközelből megismerni a harcostársakat