in ,

Lámparongálók: huszonhét kandelábert már tönkretettek

Az Érparti-szőlőkbe vezető kerékpárút vonzza a tilosban járókat. Az út menti közvilágítást ismeretlen tettesek már huszonhét alkalommal megrongálták, összetörték. Legutóbb az elmúlt hét végén esett áldozatul két kandeláber.

Az itt lakók néhány évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy társadalmi munkában kiépítik a közvilágítást a 44-es főúttól a szőlőkbe vezető kerékpárút mentén. Heteken át ástak, lapátoltak, szereltek, hogy este és éjszaka is biztonságosabbá tegyék a bicikliutat. Akkor aligha sejtették, mennyi bosszúságuk származik majd ebből. Valakik ugyanis évek óta módszeresen tönkreteszik a kerékpárút melletti kandelábereket. Hol csak a lámpatesteket törik le, hol tőből leszakítják az egész kandelábert. Eddig egyetlen esetben derült fény az elkövető kilétére.

– Higgye el, nem éjszaka csinálják ezt, hanem esténként! Valamelyik nap mentem be délután Szarvasra, s határozottan emlékszem, hogy itt volt ez a lámpa, de mire este fél kilenc körül jöttem hazafelé, már csak a csonk maradt belőle – mondta egy középkorú asszony, aki ottjártunkkor éppen a nagybevásárlásból biciklizett hazafelé a tanyájára.

Annak idején 23 kandelábert helyeztek el itt az Érparti-szőlőkbe vezető kerékpárút mentén. Azóta már 27-et pótolni kellett. Ez tehát azt jelenti, hogy van olyan, amelyiket már többször is szétvertek.

– Egyszerűen nem értem, miért csinálják ezt. Ha valaki esetleg személyem elleni támadásnak szánja, akkor kérem, keressen meg, mondja el, mi a baja, ne így mutassa ki az indulatait. Ezzel ugyanis a biciklisek biztonságát, életét veszélyezteti – mondta Dernovics László, az itteni külterület önkormányzati képviselője. Hozzátette: már összeszámolni is nehéz, hány feljelentést tett az ügyben. Az esetek döntő többségében a tettes ismeretlen maradt, a rendőrség eddig egyetlen egy elkövetőt talált meg. (Egy fiatalember „brahiból” törte össze a lámpát).

A polgárőrök – ahogyan azt Dernovics László elmondta -, rendszeresen járőröznek erre éjszakánként, de eddig még nem sikerült senkit sem rajtakapniuk a rongáláson. A képviselő szerint ennek a szomorú történetnek csak lakossági összefogással lehet véget vetni. Éppen ezért mindenkit arra kér, ha azt látja, hogy valaki az endrődi kerékpárút melletti kandelábereket „szereli”, azonnal hívja a rendőrséget.

Vélemény, hozzászólás?

Aláírásunkkal támogathatjuk az akác megmaradását

Köszönöm. Babák Mihály voltam.