in , ,

Az internet nem felejt

„Az internet nem felejt: sem azt, amit te tettél, sem azt, amit veled tettek!” – címmel hallgathattak meg iskolánk 4-8. osztályos tanulói egy igen érdekes, mindenkit érintő interaktív előadást a tudatos internethasználatról. Nemcsak gyerekeknek szólt ez a program, hanem az érdeklődő szülőknek, pedagógusoknak is.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által elindított előadássorozat elsősorban a középiskolai korosztályt érinti, így a szarvasi Szlovák Általános Iskola országosan is az első olyan intézmény volt, ahol általános iskoláskorú gyerekeknek tartották meg ezt a tájékoztatást. A minisztérium célja: megtanítani a fiatalokat a tudatos internethasználatra, felhívni a figyelmet a világháló veszélyeire, meggyőzni a fiatalokat arról, hogy internetes zaklatás esetén érdemes a felnőttek segítségét kérniük. Természetesen ehhez elengedhetetlen, hogy a felnőttek is ismerjék a mai tinédzserek – vagy, ahogy mostanság nevezik őket – a „digitális bennszülöttek” világát. Ne legyünk mi, felnőttek, azok a „digitális bevándorlók”, akik nem értjük, hogy mi a viber, chat, instagram, like, selfi, megosztás, posztolás. Épp ezért a minisztérium azt is tervezi a jövő tanévtől, hogy a pedagógus továbbképzéseknek része legyen a közösségi médiával kapcsolatos ismeretanyag elsajátítása.

A felmérések adatai több megdöbbentő információt hoztak nyilvánosságra. Lássunk néhányat ezek közül: ma már a 7-10 éves korosztály közel fele látogatja a közösségi oldalakat, a 14 évnél idősebbek esetében ez az arány már eléri a 75%-ot. A fiatalok naponta átlagosan 3 és fél órát töltenek a számítógép előtt, és minden negyedik gyermeket ért már internetes zaklatás. Így kulcsfontosságú feladat: felkészíteni a tinédzsereket arra, hogy mit tehetnek ilyenkor, kitől kérhetnek segítséget, milyen jogaik vannak. Sajnos ez a korosztály nem mer beszélni a verbális, lelki terrorral járó kiközösítésekről, az őket ért internetes zaklatásról, az úgynevezett

cyberbullying-ről. Éppen ezért fontos, hogy beszéljünk minderről, és tegyünk is valamit a gyerekek érdekében.

Néhány gondolat még arról, hogy kik tartják ezeket a felvilágosító előadásokat, kiktől lehet kérdezni ebben a témában, kik vállalták, hogy ilyen módon nyújtanak segítséget. Egy értelmiségi fiatalokból álló csapat állt ennek a programnak az élére, akik március végéig járják az országot, több ezer tanulót, diákot szólítanak meg. A mi iskolánkban Dr. Kiss András, Dr. Pataki Gábor és Egerszegi Anna tartott előadást, ami hatalmas sikert aratott a hallgatóság között. Figyelem felhívó és egyben megrázó adatokat mondtak el az internetes zaklatásról és annak áldozatairól. Nem az internethasználat ellen szóltak, nem megijeszteni akarták a gyerekeket, hanem egyértelműen az volt a céljuk, hogy megtanítsák őket arra, hogyan védhetik meg magukat, ha ilyen helyzetbe kerülnek. Az előadók, akik kis túlzással, alig idősebbek a 14-15 éves tiniknél, rögtön szót értettek a tanulókkal, az ő nyelvükön beszéltek, azokat a szavakat használták, amit ez a nemzedék nap mint nap használ, ami számukra természetes és nem idegen. Közvetlen, laza stílusban beszéltek, és ahol a téma engedte, ott könnyedén, humorosan fogalmaztak. A majdnem két órás program után előadóink időt szakítottak arra, hogy a tantestülettel személyesen is találkozzanak, segítséget nyújtsanak az elhangzottak feldolgozásában, mi legyen a következő lépés, amit meg kell tennünk a gyerekek érdekében.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium törvénycsomagjának egyik sarkalatos pontja a „gyermekbarát internet” megvalósulása. Ennek fő célja, hogy szűrhetővé váljanak a gyermekek számára hozzáférhető tartalmak, és személyiségi joguk megsértése esetén fel lehessen lépni az internetszolgáltatónál. A törvénycsomag kitér arra is, hogy a játékszoftvereken kötelező legyen a 18 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmakra való figyelmeztetés feltüntetése.

Az egész tantestület örömmel fogadta ezt a kezdeményezést, fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körű összefogással tegyünk valamit a jövő nemzedékének érdekében.

Tomasovszkiné Dányi Csilla
Szlovák Általános Iskola

Forintokról, konyháról, könyvtárról tárgyaltak Békésszentandráson

Back to the future – 3D-s lett a szarvasi mozi