in ,

Tudásdepó: létrejött a Szarvasi Digitális Könyvtár

Jó hírekről számoltak be a Városi Könyvtár vezetői csütörtökön a „Szarvas Tudásdepó-Expressz” címet viselő projekt záró rendezvényén. Kiderült: létrejött a Szarvasi Digitális Könyvtár, s az 1850 előtti dokumentumok közül is immár 1000 kötet hozzáférhetővé vált. Utóbbiakról az egységes országos közös katalógusból tájékozódhatnak az olvasók.

A rendezvény résztvevőit először Baginé Tóth Erika, a könyvtár vezetője köszöntötte. Elmondta: a 23 millió 650 ezer forint pályázati támogatásnak köszönhetően jelentős fejlesztéseket tudtak megvalósítani. Célcsoportjuk a gyermek és ifjúsági korosztály volt.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere és Hodálik Pál alpolgármester egyaránt elismeréssel szólt arról, hogy a könyvtár dolgozói igyekeznek minden pályázati lehetőséget megragadni.

A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen bővültek a meglévő szolgáltatások a Városi Könyvtárban. Létrehozták a Szarvasi Digitális Könyvtárat, amely a település helyismereti, helytörténeti jelentőségű nevezetességeit, dokumentumait gyűjti egybe és teszi elérhetővé mobil eszközre optimalizált adatbázisa segítségével. A digitális könyvtár tartalmai között fellelhetők az 1945 előtti szarvasi folyóiratok, a helyi nevezetességek gyűjteménye, a szlovák tájház tárgyi emlékei és a híres szarvasiak sírhelyei. A digitális könyvtár alapja a Monguz Információtechnológiai Kft. által kifejlesztett JaDoX elektronikus könyvtári program. Ez a program hatékony és teljes körű segítséget nyújt a digitalizált dokumentumok feldolgozásához, tárolásához, megjelenítéséhez és visszakereshetőségéhez. A programot a rendezvényen Mazula Zoltán, a Monguz Kft. munkatársa részletesen be is mutatta.

A projekt fontos célja volt az olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése. Ennek érdekében együttműködő partnerként bevontak három oktatási intézményt: a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvodát, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthont, valamint a Székely Mihály Intézményt. Számukra a könyvtár szövegértés-fejlesztésre irányuló foglalkozásokat és egy 6 napos nyári tábort szervezett szakemberek bevonásával, könyvtári környezetben. A projekt megvalósításához új informatikai eszközöket, berendezéseket, fejlesztőeszközöket és gyermekkönyvtári dokumentumokat vásároltak.

Vélemény, hozzászólás?

Samu Tamás Gergő szerint felháborító, hogy sem a Fidesznek, sem a baloldalnak nincs programja

Számot adtak az agrárkamara egyéves működéséről – Erdélyi István szerint az áfacsökkentéshez csak bátorságra lenne szükség