in ,

Kapusznyíka és dödölle is került a csabacsűdiek asztalára

Tizedik alkalommal rendezték meg szombaton Csabacsűdön a hagyományos ételek bemutatóját. A szervező helyi szlovák önkormányzat és a szlovák kör lányai, asszonyai – no és a férfiakról se feledkezzünk meg! – finomabbnál finomabb étkeket hoztak el az Eötvös József Művelődési Házba.

A szépen megterített hosszú asztalon olyan már-már elfeledett finomságok sorakoztak, mint a mákos guba, a brindzás haluska és a heróka (csörögefánk). Nem maradhatott el a jellegzetes tót étel, a krumplipaprikás kolbásszal, s volt aki kis lábosában dödöllével (krumplis, hagymás, tejfölös sült tésztaétel) érkezett.

Arról, hogy néhány évtizeddel ezelőtt milyen ételek is kerültek a csabacsűdi háziasszonyok asztalára, két hölggyel, Konstantinovics Máriával és Jansik Jánosnéval beszélgettünk.

– A görhe (kukoricás étel) minden asszony konyhájában gyakran készült. Kicsit kemény volt, de azért szerettük. Szalagárét (cukros dióba mártott, egyszerű sütemény) is sokszor sütöttek édesanyáink – mesélték az asszonyok. Azt is elárulták, hogy ők unokatestvérek, s mivel egy utcában laknak, így nagyon gyakran bekopognak egymáshoz egy-egy tál süteménnyel. Előfordul, hogy együtt sütnek fánkot vagy főznek brindzás haluskát, ami úgy a legfinomabb, ha aztán tepsiben szép pirosra sütik.

Az ételbemutató résztvevői természetesen nem csak megcsodálták egymás főztjét és süteményeit, hanem mindenki végig is kóstolhatta a finomságokat. Válogatni – amint azt felvételeink is bizonyítják -, bőven volt miből. Mivel az idei találkozó jól sikerült, így bizonyára jövőre is megszervezik majd a sorrendben immár tizenegyedik ételbemutatót.

Vélemény, hozzászólás?

Ica néni túl a 90-en is fiatalos és vidám

Békésszentandrás rendben tartja a temetőit