in ,

Békésszentandrás rendben tartja a temetőit

Zsidó temető Békésszentandráson

A Mazsihisz levélben kérte a békésszentandrási önkormányzatot (vélhetően más önkormányzatokat is), hogy a Holokaust 70. évfordulója alkalmából fordítsanak gondot a zsidó temető rendben tartására.

A kérés némi értetlenséget váltott ki a szentandrásiak körében. Dr. Olasz Imréné dr., a település jegyzője úgy fogalmazott: nem igazán tudták értelmezni a levelet, mivel Békésszentandráson eddig sem okozott problémát az, hogy a zsidó temető karbantartását, ápolását az önkormányzat elvégezze.

– Nem csak a 70. évforduló alkalmából, hanem eddig is minden évben nagy figyelmet fordítottunk a zsidó temető és a település többi temetőjének karbantartására, gondozására – fogalmazott a jegyző.

Sinka Imre polgármester hozzátette: az önkormányzat ezt a feladatot évfordulóktól függetlenül is kötelességének érezte és elvégezte eddig is és ezután is megteszi majd. Ebben a temetőben helyi lakosok vannak eltemetve, s nagy részüknek már hozzátartozóik sem élnek, így természetesnek veszik, hogy ez az önkormányzat kötelessége.

Érkezett egy másik kérés is Békésszentandrásra a Holocaust évfordulójával kapcsolatban. A Békéscsabai Zsidó Hitközség a 70. évforduló alkalmából emlékművet kíván állítani a megyeszékhelyen, a Széchényi-ligetben.

Az emlékművön feltüntetnék a Békés megyei áldozatok nevét. Békésszentandrásról húsz áldozat neve kerülne fel, ehhez kért a hitközség támogatást a szentandrási önkormányzattól. A testület úgy döntött: támogatásként felajánlják azt a 24 ezer forintot, amelyet a hitközség a temető éves karbantartásáért fizet. A karbantartást tehát ebben az évben térítésmentesen végzik. Hévízi Róbert önkormányzati képviselő szerint ez az összeg egyébként (amely évek óta nem emelkedett) messze nem fedezi a temető karbantartási költségeit, az önkormányzatnak bőven hozzá kell minden évben azért, hogy a karbantartás megfelelő színvonalú legyen.

A szentandrási önkormányzat a napokban határozatot fogadott el arról is, hogy a 70. évforduló alkalmából a helyi áldozatoknak méltó megemlékezést biztosítanak a szentandrási zsidó temetőben.

Vélemény, hozzászólás?

Kapusznyíka és dödölle is került a csabacsűdiek asztalára

Országos döntőben versenyeztek az asztalos diákok