in ,

Centrumban a nemzetiségek

Nemzetiségi identitás-nemzetiségi kultúra – ezzel a címmel rendeztek konferenciát csütörtökön a SZIE Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán. A rendezvényen a szlovák, német, román, ruszin és roma nemzetiségek országos szervezeteinek vezetői is részt vettek. Eljött dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára is.

A megjelenteket először dr. Lipcsei Imre, a szarvasi egyetemi kar dékánja köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy az oktatási intézményen belül nagyon fontos szerepet kap a nemzetiségi nyelvi képzés.

Stefan Dano, a Szlovák Köztársaság főkonzulja és Fuzik János, az Országos Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke egyaránt kiemelte, hogy a Szarvason folyó oktatás nagyban hozzájárul a szlovák nemzetiségi nyelv és a hagyományok megőrzéséhez.

Giricz Vera, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy a ruszin tudományos központ, amely a szarvasi karon most kezdi működését, jelentősen hozzájárulhat e nemzetiség magyarországi lehetőségeinek bővüléséhez. Tankönyvek, munkafüzetek, hanganyagok születnek majd ruszin nyelven.

A román kisebbség nem csak szóban, hanem táncban is bemutatkozott. A roma kultúra piciny szeletét a kar egyik hallgatója egy vers tolmácsolásával villantotta fel.

A konferencia délután szekcióülésekkel folytatódott, ahol az előadások és beszélgetések már az adott nemzetiség nyelvén zajlottak.

Vélemény, hozzászólás?

Matematikát tanul a leendő fiatal karnagy

Aerobikos évadnyitó két aranyéremmel