in , , ,

Sneider Tamás: hová lesz a pénzünk 90 százaléka?

Samu Tamás Gergő és Schneider Tamás

Egy átlag magyar dolgozó évente 8,5 millió forint értéket állít elő. Ebből 120 ezer forint nettót kap kézhez, amiből vásárláskor még lejön az áfa. Végeredményben tehát mintegy 850 ezer forint az, amit ténylegesen magára költhet. Vagyis az általa megtermelt érték 10 százaléka az övé. De hová lesz a többi? – egyebek mellett erre a saját maga által feltett kérdésre próbált meg választ adni Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke csütörtökön este Békésszentandráson, egy lakossági fórum keretében.

Sneider Tamás szerint a fizetésünk 40 százalékát az államnak adjuk különböző adók formájában. Ami pedig a fennmaradó 50 százalékot illeti, arról azt mondta: minden dolgozó évente 1 millió forintot fizet az államódásság törlesztésére, 1 milliót pedig arra, hogy a külföldi multicégeknek legyen elég profitjuk, amit kivihetnek az országból.

A Jobbik alelnöke az államadóssággal kapcsolatban elmondta: míg 2010-ben 19 500 milliárd volt a tartozásunk, 2014-re ez már 23 047 milliárdra növekedett.

Sneider Tamás részletesen beszélt a Jobbik programjáról, megoldási javaslatairól. Egyik legfontosabb pillérként a mezőgazdaság és a feldolgozóipar fellendítését nevezte, mégpedig állami tőke bevonásával. Így ugyanis a nyereség is az államkasszába kerülne. Szintén fontos célnak nevezte a bányászat és a turizmus, ezen belül is a fürdők fejlesztését.

A közbiztonság növelésének eszközeként jelölte meg a csendőrség visszaállítását és a börtönök önfenntartóvá tételét (például a rabok dolgozhatnának a bányákban is ahelyett, hogy padlófűtéses börtöncellában nézik a színes televíziót).

A Jobbik alelnöke szerint nem halasztható tovább a politikusbűnözés felszámolása. Ennek érdekében a parlamenti képviselők számára is munkaköri leírást kell adni (hogy ne lehessen azt megtenni, hogy évekig be sem járnak az ülésekre), a mentelmi jogukat pedig el kell törölni.

Gazdasági kérdésekről szólva hangsúlyozta: a Jobbik visszaállítaná a progresszív adórendszert. A Fidesz-kormány elképzelései ugyanis nem váltak valóra, mert a gazdagok a még több pénzüket nem a gazdaságba fektetik be, hanem külföldön vásárolnak maguknak luxusvillákat és yachtokat.

A nyugdíjrendszer általuk tervezett reformja szerint a férfiak is lehetőséget kapnának a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazásra. Visszaállítanák a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét, s megváltoztatnák az általuk rabszolgatörvénynek tartott munka törvénykönyvét. Céljaik között szerepel az is, hogy valódi szakszervezetek jöjjenek létre. Ennek pedig alapfeltétele, hogy a szakszervezeti vezetők ne az államtól vagy a munkaadóktól kapják a fizetésüket, hanem maguktól a dolgozóktól. Csak így várható el tőlük, hogy valóban a dolgozó emberek érdekeit képviseljék – hangsúlyozta Sneider Tamás.

Vélemény, hozzászólás?

A jicsinyi erdő mesevilágát hozták el Szarvasra

A turizmus fellendítéséért dolgoznak