in , , , , ,

Önértékelések: megkértük a pártok képviselőit is, hogy értékeljék a szereplésüket

Az átláthatóságból nem éppen jól vizsgázott választási honlapról csemegéztünk néhány adatot 98,97%-os feldolgozottságnál. A fővároson kívül csak Szegeden és Miskolcon jutott be egy-egy MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP-s képviselő, amit lehet a választási rendszer módosításával magyarázni, de valószínűleg nem érdemes. Az egyéni választókerületekben 41 helyen a Jobbik, 65-ön az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP jelölje végzett a második helyen. A Békés megyei 2-es számú egyéni választókerületében összesen 40176 érvényes szavazat került az urnákba. Ebből Samu Tamás Gergő (Jobbik) 10532-vel (26,21%) a második Dankó Béla 19319-e (48,09%) mögött. A dobogó harmadik fokára Rejtő József (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) állhatott 7599 (18,91%) szavazattal. Az LMP-s Rigler Miklóson kívül Borzáné Uram Ildikó (A Haza Nem Eladó) ért el 1% feletti eredményt.

A szavazóköröket tekintve megállapíthatjuk, hogy a környék legjobboldalibb pontja Furugy. A 31 leadott szavazatból 18 Dankóra Bélára, 10 Samu Tamás Gergőre, 2 Rejtő Józsefre, egy meg a kukába ment. Csabacsűdön nagyobb a különbség a Fidesz és a Jobbik jelöltje között mint Szentandráson. Közelebb is van Kondoroshoz.

Helyi vonatkozású hír, hogy szentandrási születésű Bencsik János is egyéni mandátumot szerzett Tatabányán Fidesz színekben, ami nem olyan nagy csoda. Inkább az, hogy a sokszor Ángyán Józseffel emlegetett politikus egyáltalán indult.

Megkérdeztük a jelölteket, vagy a kapmpány-felelősöket, hogy értékelik szereplésüket. A nyilatkozatok a támogatottság szerinti sorrendben olvashatók.

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő: Első gondolatként szeretném megköszönni a választópolgároknak a bizalmat, amit a következő négy évre a Fidesz-KDNP kormánynak adtak. Azt gondolom, hogy ez nagyon jó visszajelzés az előző kormányciklus munkájáról, amit az emberek érdekében igyekezett a kormány folytatni.

Köszönetet érdemelnek az aktivistáink, több mint 600-an, akik a siker érdekében dolgoztak. Az ő munkájuk is kellett a sikerhez, hiszen a mi üzeneteinket el kellett juttatni a választópolgárokhoz, és el kellett vinni őket szavazni. Ehhez mindenképpen kellettek az aktivisták.

Végül azt szeretném, ha négy év múlva, amikor ismét értékelünk, azok a választópolgárok, akik nem a jobb-közép pártokra adták a szavazatukat, úgy gondolnák, nem is olyan nagy baj, hogy nem az ő általuk támogatott párt kormányzott az elmúlt négy évben. Szeretném, ha minél többjük elégedett lenne a következő kormányzat munkájával.

Megkérdeztük a Jobbik képviselőit is. Samu Tamás Gergő telefonon elérhetetlen volt, így Gajdos Attilát, a kampány megyei sajtófönökét, a párt megyei alelnökét kérdeztük, aki a környéken elért 30 %-os eredményüket emelte ki, ill. azt, hogy ezzel a Jobbik a Fidesz egyedüli kihívója lehet a jövőben. Nyilatkozat közben befutott Samu Tamás Gergő emailje is: Jobb eredményre számítottam. Úgy látszik, hogy a Fidesz ügyesen mozgósította Lungo Drom-os szövetséges csapatával a cigány szavazókat. Azonban így is stabil és biztos a második hely a választókerületben, néhány százalékkal pedig erősödtünk is, és az látszik, hogy a Jobbik választásról választásra egyre erősebb lett. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott, hogy egy szebb jövő érdekében szavaztak, és természetesen a jobbikos tagoknak, aktivistáknak, szimpatizánsoknak is köszönöm a segítséget.

Földesi Zoltán, Rejtő József kampányfőnöke: Mélységesen megdöbbentett a választási eredmény mind az aranyait, mind az irányát illetően, gondolok itt arra, hogy újra kétharmadot kapott a Fidesz, és hogy drasztikusan megerősödött a magyar jobboldal, szélsőjobb, tette hozzá. Bejött a Fidesznek az irgalmatlan médiatúlsúlya és a választójogi és eljárási törvény amit megalkotott. Innentől kezdve minden felelősség a kétharmadnyi többség kezében van. Mi azt gondoljuk, hogy nem jó irányba tart az ország, komoly társadalmi problémák előtt áll, ezért nagyon nagy felelősséget vett a nyakába ez a hatalom. Egyébiránt készülünk a következő megmérettetésre, az EU parlamenti és az őszi önkormányzati választásokra.

Az őszi választás alapvetően átrendezi például Szarvason a jelenlegi hatalmi viszonyokat. Tudomásul kell venni a választók döntését, de azután a négy év után, ami történt ebben az országban számunkra csalódás az eredmény, de demokratikus pártként természetesen elemezni fogjuk a helyzetet és ennek megfelelően dolgozunk tovább.

Szeretném kiemelni, hogy a bennünk bízó, és a változást akaróknak köszönjük a támogatást, nem fogjuk cserben hagyni őket, politizálni fogunk értük a továbbiakban is.

Vélemény, hozzászólás?

Megkérdeztük az utca emberét: mit szól a választási eredményekhez?

Tavasz Debrecenben