in , ,

Székelyes diákok Németországban

A Leonardo Mobilitási pályázat keretében a Székely Szakképző Iskolából 2014. márciusában 8 diák vett részt Németországban 4 hetes szakmai gyakorlaton. A 2 pincér, 2 vendéglős és 4 szakács tanuló iskolánk vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportjában tanulnak. A résztvevők március 2-án este autóbusszal utaztak Budapestről Drezdába, majd az F + U Sachs fogadóintézmény által biztosított busszal érkeztek Chemnitzbe a szállásra. Először megismerkedtek a német mentorral, aki bemutatta a fogadóintézményt, a projektkoordinátort és a szakoktatókat.

Másnap megmutatták a gyakorlati helyeket, ahol mindenki megismerkedett a szakmai vezetőjével, az étteremfőnökkel illetve a konyhafőnökkel és a munkatársaival. A diákok 5 különböző vendéglátó egységbe voltak beosztva, ahol egyedül vagy párban végezték a szakmai gyakorlatot. Hétfőtől-péntekig napi 6 órát dolgoztak a chemnitzi gyakorlati helyeken, többek között a színvonalas Ratskeller étteremben, a négycsillagos Wasserschloß-Klaffenbach kastélyhotelben, a Handwerkskammer (Iparkamara) menzáján, egy helyi óvoda és az F+U Sachsen fogadóintézmény konyháján.

A 4 hetes külföldi szakmai gyakorlat alatt a diákok különböző szakmai tapasztalatokat gyűjtöttek. A szakácsok megtanultak németországi specialitásokat elkészíteni és megismerkedtek a fúziós konyha rejtelmeivel. A felszolgálók sokféle szalvétahajtogatási technikát tanultak meg, és divatos asztalterítési módokat sajátítottak el, amelyek a modern gasztronómiai irányzatokra jellemzőek. A szakmai ismereteken kívül a német nyelvtudásukat, kommunikációs képességüket is fejleszthették, hiszen teljesen magukra voltak utalva a valós szituációs helyzetekben.

A diákoknak minden hétvégén lehetőségük volt arra, hogy kulturális programokon vegyenek részt. Elsőként megtekintették Königstein középkori erődítményét, majd ellátogattak a közeli városokba, Drezdába és Zwickauba, ahol sok szép épületet, nevezetességet nézhettek meg. Hétköznap a gyakorlat után és hétvégenként változatos szabadidős programokban vehettek részt, bowlingoztak, ping-pongoztak, biliárdoztak és úszni is elmehettek. A fogadóintézménybe más országokból, Lengyelországból, Csehországból és Kínából is érkeztek diákok, akikkel megismerkedtek és jó kapcsolatokat alakítottak ki.

A 4 hetes szakmai gyakorlat alatt minden diáknak lehetősége volt arra, hogy megismerkedjen a németországi emberekkel, a német kultúrával és életvitellel. Tapasztalatot szerezhettek arról, hogy milyen szakmai követelményeknek kell megfelelni a hétköznapi életben, a munka világában és szembesülhettek azzal, hogy mennyire tudnak önállóan döntéseket hozni. Mindenki újból vállalkozna erre a projektre, ha ismét lehetőséget kapna rá. Ennek a szakmai gyakorlatnak a lehetőségét pedig örömmel és köszönettel fogadták a Székely Szakképző Iskola részéről.

Opauszkiné Janecskó Erika
felkészítő tanár

A Magyar Öntözési Egyesület díját vehette át Daróczi Sándor

Melegítés a magyar költészet napjára