in , ,

Székelyes kereskedő és ügyintéző titkár diákok Portugáliában

A Leonardo Mobilitási Programok keretében iskolánk tanulói az LdV-HU-13-IVT-1098 azonosító számú, „A szarvasi kereskedő és ügyintéző titkár diákok szakmai gyakorlata Portugáliában” című nyertes pályázatunk megvalósításaként 2014. március 3.-tól 2013. márc. 23 .-ig Portugáliában 3 hét időtartamú külföldi szakmai gyakorlaton vettek részt. A program kapcsán 4 kereskedő tanuló és 4 ügyintéző – titkár tanuló utazott Portugáliába, Barcelos városába.

A projekt célja, hogy a tanulók az iskolánkban megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat a külföldi gyakorlat során bővítsék, új ismereteket sajátítsanak el, az európai munkaerő piaci követelményekbe betekintést nyerjenek, ezáltal is növelve esélyüket a későbbi hazai, vagy külföldi munkavállalásra. Mindeközben formálódjon szemléletük, fejlődjön nyelvtudásuk, kommunikációs készségük, csapatszellemük.

Tanulóinkkal az első hétre kiutazott Kohut Andrásné intézményvezető és Prjevaráné Balczó Judit projektet koordináló pedagógus is, hogy a külföldi partnerrel a projekthez szükséges dokumentációt elkészítsék, a tanulók kiutazását segítsék, valamint a kinn tartózkodás feltételeit ellenőrizzék (szállás, ellátás, utazás, gyakorlati helyek).

Meggyőződtek arról, hogy a külföldi partner mindenben magas színvonalú ellátást nyújt diákjainknak, szép környezetben, tiszta, kényelmes apartmanban kerülnek elhelyezésre, a gyakorlati helyek modernek, esztétikusak, jól felszereltek. Így minden feltétel biztosított ahhoz, hogy tanulóink tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodva térjenek majd haza. Barcelos városa csodálatos, még szebbé teszi az Atlanti- Óceán közelsége. A portugál emberek nagyon barátságosak, közlékenyek, nyitottak más népek kultúrája iránt.

A portugáliai gyakorlat befejezésekor tanulóink részére a külföldi partnerünk Europass Mobilitási igazolványokat állít ki, melyek birtokában még nagyobb eséllyel léphetnek majd ki a munkaerőpiacra.

Bízunk benne, hogy a jövőben is lesz módunk hasonló tartalmú és célú projektek megvalósításaként további külföldi szakmai gyakorlatokra utaztatni diákjainkat.

Kohut Andrásné intézményvezető, Prjevaráné Balczó Judit projektet koordináló pedagógus

Hírek és eredmények a Trefortból

Húsvéti ovi-foci kupa a szarvasi gyakorlónál…