in ,

Tessedik hazatért

Nem szokványos az, hogy egy szoboravatón kell igét hirdetni, mondta Gáncs Péter püspök pénteken, azon az ünnepi alkalmon, amin Tessedik Sámuel bronzszobrát avatták fel az Evangélikus Ótemplomban. Ha a Kálvin téri református templom előtt Kálvin azon gondolkodik, hogy bemenjen-e, beengedik-e a templomba, Tessedik most bejött ide, mondta tréfásan a Déli Egyházkerület elnök-püspöke.

A szobor a 46 éves, de fiatalos Tessediket ábrázolja, akin azért nyomot hagyott szarvasi – meg nem értett – munkássága. Molnár György megrendelésére alkotója, a szentesi dr. Csíky László portré és karikatúra szobrász bronzból készítette el az életnagyságú szobrot, amit a templom kereszttengelyében, a Körös felől levő oldalajtó előtt helyeztek el.

A szobor leleplezésében a mecénásnak Gáncs Péter volt segítségére.

A protestáns egyházak közül a reformátusok nagyon komolyan veszik, hogy templomaikban személyekről se képek, sem szobrok nem lehetnek, míg az evangélikusoknál ezek összeférnek az ideológiával, de nincs akkora jelentőségük, mint pl. a katolikusoknál, ahol díszítő elemként is fontos szerepük van a szentek ábrázolásának, vagy ebből a szempontból a másik végletnél, a görög katolikusoknál, ahol az aranyozott falakon szent szentet ér. De hol lenne máshol jobb helyen Tessedik szobra, mint az általa épített templomban?

Vélemény, hozzászólás?

Elhúzták a kolbász nótáját

Drogprevenciós programra nyert támogatást Békésszentandrás