in , ,

Friendship in motion – francia diákok a Vajdában

Nagy izgalommal és örömmel vártuk április 1-én a francia partneriskolánk diákjait, akik Rémilly kisvárosából érkeztek iskolánkba, hogy a Tempus Közalapítvány Comenius pályázata által támogatott project keretén belül együtt dolgozzanak iskolánk diákjaival. A magyar diákcsapatot a 9.J osztály minden tanulója és a 9.B osztály 9 tanulója alkotta. A 21 francia diák és 5 tanár 12 napot töltött Magyarországon, ahol diákjaink családjai látták őket vendégül.

Megérkezésük után Budapesten a legismertebb és legszebb látványosságokat nézték meg. Így ellátogattak a Városligetbe és a Hősök terére az Andrássy úti séta után. Este pedig a csodálatos kivilágított budapesti panorámában gyönyörködhettek a Duna partján. Lélegzetelállító volt! Minden francia diák megállapította, hogy Budapest gyönyörű város. Másnap a kiadós reggeli után a Várat, a Mátyás-templomot és a Parlamentet tekintették meg.

A budapesti kirándulás után késő délután érkeztek meg Szarvasra. Gombóccal a torkunkban várakoztunk az iskola előtt, szülők és diákok együtt. Milyenek lesznek? Hogy tudunk majd beszélgetni velük? Milyen ételt esznek majd meg? Sok volt a kérdés mindannyiunkban. …És akkor megjelent a busz a sarkon és elindult a fáradságos, de élményekkel teli programsorozat. Sokan egymás nyakába ugrottak, hiszen már Skype-on többször beszélgettek és felismerték egymást. Hamarosan kiürült a parkoló és a családok hazaindultak a kicsit megszeppent vendégekkel.

Az első iskolai napon a francia tanárok ismertették a project célját: egy animációs kisfilmet kell elkészíteniük a diákoknak a közösen megalkotott történet alapján. Meg kell írniuk a szövegkönyvet és majd novemberben, a magyar diákok viszontlátogatása során kell majd leforgatni és a végleges filmet megalkotni Franciaországban. A 11 nap során délelőttönként egy profi filmes segítségével csoportmunkában sok kreatív ötlet felhasználásával alkották meg a film alapját és közben a szakember segítségével tanulhattak különféle filmkészítési technikákat. Fáradságos munka volt, de a diákok sokat tanulhattak belőle.

A délutánok mindig sok-sok programmal teltek. Szerdán a Polgármesteri hivatal vendégei voltunk. A város jegyzője köszöntötte a gyerekeket, majd a szárazmalom különleges szerkezetét tanulmányozhattuk. A Szlovák tájházban Csicsely Zsuzsa néni színes előadását a francia gyerekek nagyon érdeklődve hallgatták. A legjobban a citera és a fekete esküvői ruha tetszett nekik. Az este zárásaként közös éneklésre gyűltünk össze az iskola aulájában.

Csütörtök délután a Körös-Maros Nemzeti Park vendégei voltunk. Az állandó kiállítás megtekintése után egy rövid sétát tettünk a tanösvényen, ahol a környék állat- és növényvilágával ismerkedtünk meg. Este Bakró Erzsébet és Hankó Tamás feledhetetlen élményt okozott mindenkinek. Néptáncbemutatójuk után nekünk is tanítottak könnyű néptáncokat. Rövid idő alatt mindenkiről folyt a víz, de persze lelkesen roptuk a táncot. Péntek délután az Arborétum fái között barangolhattunk szakértő vezetéssel és a Mini Magyarország híres épületeit nézhettük meg. Ezután pedig a magyar és francia gyerekekkel a szarvasi fürdőben pancsolhattunk együtt. Szombaton az esős idő ellenére gyönyörű napot töltöttünk el Ópusztaszeren. Csodálatos volt a Feszti-körkép és természetesen a lovas bemutató, ahol vendégeink megtapasztalhatták a magyar virtust. A park látogatása után Szegeden sétáltunk a Tisza parton és a Dóm téren.

A vasárnapot mindenki a családoknál töltötte. Hétfőn a délelőtti munka és az Európa napi programok után kibicikliztünk a Szalmaportára. Itt a háziak kapusznyikával és lekváros kiflivel vendégeltek meg minket. Sokan készítettek szalmából kicsi lepke figurát, míg mások az ördöglakatokat próbálták kinyitni kisebb-nagyobb sikerrel. Kedden ismét egész napos kiránduláson vettünk részt. A Gyulai Vármúzeum termeit végigjárva betekintést nyerhettünk a középkori magyarok történetébe. Emellett mindenkinek nagy élményt jelentett –lányoknak, fiúknak, sőt tanároknak is – hogy reneszánsz ruhákba öltözhettünk be, melyekben végigsétálhattunk a vár udvarában, gyakran nagy derültség közepette. Délután egy közeli lovas tanyán fogyasztottuk el a bográcsban készült paprikáskrumplit, majd lovaskocsikáztunk, sőt a bátrabbak lovagolhattak is. Az idő és a kedvünk is derűs volt.

A szerda a Vajda Gála jegyében telt. A 9. J-sek bemutatták farsangi produkciójukat: a Rómeó és Júlia francia musical zenéjére táncoltak, kellemes meglepetést okozva vendégeinknek. A francia kisdiákok is felléptek, két dalt énekeltek el a színpadon. Csütörtök délelőtt a sportcsarnokban játékos sorversenyen mérték össze ügyességüket a francia – magyar és a szentegyházi gyerekek, de nem maradt ki a foci és a tűzharc sem. Ezt követően a Kacsa-tó mellett a 3 ország diákjai ültettek egy-egy fát, abban a reményben, hogy amikor visszatérnek, felidézhetik a Szarvason eltöltött szép napok emlékét. Az utolsó nap délutánján szorgos munkával sikerült a legfontosabb project munkákat befejezni, végre összeállt a történet! Este a szentegyházi gyerekekkel együtt fogyasztottuk el búcsúvacsoránkat, ahol még egyszer elénekelhettük dalainkat. Másnap reggel az iskola előtt igazi könnyeket hullajtva öleltük egymást. Fájó volt a búcsú, hiszen az együtt eltöltött 11 nap alatt nagyon összekovácsolódott a francia és a magyar diákcsapat. Vigaszunk csak annyi, hogy ősszel mi látogatunk el hozzájuk Rémillybe.

Köszönjük a szülőknek, hogy tíz napon keresztül gondjukat viselték a francia gyerekeknek ☺

Au Revoir!

Molnárné Tóth Katalin (projectvezető ), Janurik Viktória és Viszkok Tünde angol nyelvtanárok

Szarvason ülésezett a Magyar Olimpiai Akadémia

Hosszú hétvége: mi a teendő, ha részeg orvos van az ügyeleten?