in ,

Új városi kórus bontogatja szárnyait

Városi Melis György Vegyeskar

Gáncs Péter püspök egy korábbi, még év végén tett látogatásán mutatkozott be az Evangélikus Újtemplom kórusa Bliznákné Dudás Julianna részvételével. Az énekesek a Városi Melis György Vegyeskar nevet vették fel.

Az elmúlt hét hétfőjén látogattunk el a próbára, ahol éppen hangképzési gyakorlat folyt és kérdeztük céljaikról a kórus vezetőjét.

– Kezdetben csak egyházi énekeket, korallokat énekelt a kis csapat – mondta Bliznákné Dudás Julianna. – Mostanában bővült a repertoár a zeneirodalom ismert nagyobb alkotásaival a reneszánsz kortól kezdve a madrigálokon át egészen napjaink zenééig, mint pl. Fasang Árpád Titanic, vagy Bárdos Lajos Dana-dana című daláig, de énekelnek magyar népdalcsokrokat is. Két felkérésünk is van májusra. 17-én az istentisztelet keretében fogunk fellépni az Újtemplomban, a majd 27-én egy nagyobb szabású előadáson, a Melis György tiszteletére adott gálahangversenyen a Cervinus Teátrumban.

Jelenleg a próbák mellett a toborzás folyik, mert a kórusvezető negyven főt álmodott meg, aminek még van híja. Jelenleg tizenhatan vannak, mikor mindenki el tud jönni a próbákra, hiszen mindenki munka mellett, szabadidős tevékenységként vesz részt a munkában.

Bliznákné Dudás Julianna nyugalmazott főiskolai tanár tíz évig vezette a Szarvas Városi Brunszvik Teréz Pedagógus Női Kart. Nyugdíjba vonulásakor abbahagyta a kórusvezetést, úgy érezte belefáradt, ám másfél évnyi pihenés után ismét vágyott kórussal dolgozni, és lépett be az újtemplomi kar munkájába. Abban bízik, árulta el, hogy ha többen megismerik a kórust, felszaporodik a létszám, és akkor egy igazi nagy városi kórussá válhatnak.

A próbákat hétfőnként este 6 órától tartják az Evangélikus Újtemplom imatermében, amire szeretettel várják a jó hangú, énekelni vágyó hölgyeket, urakat.

Vélemény, hozzászólás?

Forgalomból kivont járművet fogtak a szarvasi rendőrök

Az érettségi első napja: túl a magyaron