in ,

Emléknapja lesz a szőnyegszövőknek Szentandráson

Kultúrházi Kávéház

Az eredeti program változása miatt kötetlen délutáni beszélgetéssé alakult a Körös Művelődési Ház péntekre hirdetett rendezvénye, amin a békésszentandrási szőnyegszövés történetének érdekességei lett volna a témája. Pontosabban a téma maradt, egyedül helyszín változott. A nagyterem helyett a könyvtár emeletén ültek össze a vendégek, ott, ahol a szőnyegszövésről szóló fotókiállítás is látható.

A beszélgetést Hévízi Róbert vezette. A vendégek között ült Nagy Béla, a szőnyegszövő korábbi elnöke, és Czuczi Ernő, a jogutód ügyvezetője is. Az ő idejükből sok emlék maradt fent arról az iparágról, ami Szentandrásnak a világhírnevet jelentette. Felmerült, hogy a kettejük között dolgozó vezetőkről, ill. azok idejéből alig van emlék, de fontos lenne minél több információt ősszegyűjteni, hogy megmaradjon az utókornak.

Hévízi Róbert egy bejelentést is tett. Szerettek volna a szőnyegszövésnek is dedikálni egy napot a szentandrási naptárba, aminek most eleget tesznek.

Miután a kubikosoknak ősszel van az emléknapja, a szőnyegszövőknek mindenképp egy tavaszi napot szerettek volna találni. A választás május 16-ra esett, ugyanis 1951-ben ezen a napon alakult meg a háziipari szövetkezet. A javaslatot hamarosan a bizottságok elé terjesztik, hogy következő alkalommal tárgyalhassa a testület.

Vélemény, hozzászólás?

Ismét Operakalandon a Vajdások

Nem szerepelt a csoki tízóraira a csabacsűdi diákok petíciójában