in , , ,

Hamarosan új látnivaló Szarvason: bemutatták a Körösvölgyi Állatparkot

Dankó Béla, Tirják László és dr. Rácz András

Húsz éve, 1994. május 19-én alakult meg a Körös-Maros Nemzeti Park. Ezt a húsz évvel ezelőtti jeles napot ünnepelték csütörtökön az Anna-ligetben, a park igazgatósági épületeként is szolgáló Csáky-Benz kastély előtt. Az élet napos oldalához tartozó eseményen egy igazi forró, nyárkóstoló nappal, a kihelyezett székek többségét elfoglalta, a széksorokba beült a természet is, legalább annyi beszédtémát adva a megjelenteknek, mint maga az összejövetel apropója.

A park igazgatója, Tirják László, –miután mindenkinek felmentést adott a napon való ücsörgés alól,– köszöntötte a megjelenteket, köztük azokat, akiknek köszönhető a létrejötte, ill. azon munkatársait, akik a kezdetektől vele dolgoznak, majd emlékezők sora méltatta azokat akik nem lehettek már itt, ill. elevenítette fel a park történetének elmúlt három dekádját. Hármat, mert az alapítás ötlete messzebbre nyúlik vissza 1994-nél, amire dr. Tóth Alberttől, az Alföld Program egyik előkészítőjétől ismertük meg a – már történelmi – részleteket. Érdekes és sokszor mulatságos volt hallgatni, hogy az egyezkedések során az asztal két oldalán ülők mire emlékeznek.

Az emlékezők sorában ott volt dr. Tardy János, akkori természetvédelmi helyettes államtitkár, és dr. Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium jelenlegi helyettes államtitkára, dr. Demeter László Szarvas akkori és Babák Mihály, jelenlegi polgármestere. Dankó Béla jelenlegi országgyűlési képviselő négy nemzeti parki termék előállítójának emléklapot adott át. Közülük három helyi kötődésű. A szarvasi, de Békésszentandráson a Hungarofood Kft. húsüzemét működtető Gyekiczki János a szürkemarhából készült termékeiért, Szabó Róbert, mert a Halászcsárdában szintén szürkemarhából készíti marhapörköltjeit, ill. Bencsik Mihály, aki a park védet területein, a pusztai madárfajok védelme érdekében fenntartott gabonaváltókon termelt, malátázott árpából készíti Szarvasi Túzok elnevezésű, vörös, barna és szilvás kézműves söreit. Ezeknek érdekessége, hogy “a fiatalok a pesti romkocsmákban minden egyes üveg lehúzásával támogatják a hazai túzokvédelmet”, árulta el Tirják László. Érdekes árukapcsolás, de működhet.

A napos program után a hűsebb tanösvényen leleplezték a hamarosan megnyíló Körösvölgyi Állatpark tábláját. Egy állatmentő akció következményeként két nyusztkölyök, az állatpark első lakói, már be is költözhettek. Hamarosan további állatokkal bővül a bemutató állatpark.

Vélemény, hozzászólás?

Staudt Gábor: nem tudjuk megállapítani, hogy európai uniós tagságunk milyen egyenlegű

Dombvári Bence és Bodonyi Dóra is a közéfutamokba evezte magát a szegedi világkupán