in , ,

Gyerekek a gyerekeknek, avagy – Oscar – díjak kicsiknek

Deti deťom az elnevezése az országos szlovák színjátszó körök találkozójának, melynek a Cervinus Teátrum adott otthont május 17-én szombaton. A Vertigo Szlovák Színház, mint az esemény főszervezője célul tűzte ki a szlovák színházi hagyományok újraélesztését, egyfajta kulturális misszió betöltését. Így Ónodi Daniella, a professzionális nemzetiségi színház vezetője 21. alkalommal rendezte meg az ország „legkisebb színészeinek” bemutatkozó előadását és egyben versenyét. A 7 iskola összesen 12 színdarabbal mutatkozott be. Tótkomlós, Sátoraljaújhely, Budapest, Gemelnicka-Románia, Kétsoprony, Szarvas részvételével zajlott az egész napos szemle, melyet Mótyán Tibor a Szlovák Önkormányzat elnöke nyitott meg és beszédében a kis talentumok jelentőségét, szemet és lelket gyönyörködtető tehetségét emelte ki. A szlovák nyelvű színjátszó körök találkozójának szakértő zsűrije Pozsonyból Elena Bakošová, Felix Belo és Peter Hudák a következő díjak odaítélésében döntöttek:

Fő díjat nyert a Labakan c. előadás, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium – Szarvas előadásában. Rendezők: Dekrét Márta és Mravik Mária. A darab egy híres közmondást boncolgat, mi szerint: Nem a ruha teszi az embert.

A legjobb forgatókönyv író díjjal a Fogyasztó palacsinták c. előadást jutalmazták a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – Tótkomlós előadásában. Rendezők: Odrejo Anna és Boborné Tuska Erzsébet. A darab humoros oldalról közelíti meg a fogyókúra és a kilókkal való gyötrelmes vívódás nehézségeit a királyi udvarban.

A legjobb alkotói megoldásokat az Ach, jaj! c. előadásban találta meg a szakértő zsűri, melyet a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon – Budapest társulata adta elő, Miroslava Kovácsová rendezésében. A színdarabban jajgathatott az, aki nagyravágyása és örök telhetetlensége miatt mindent elveszített.

A gyerekek legjobb drámai alakításáért kapott díjat a Bűvös szavak c. előadás Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium – Szarvas bemutatásában. Rendező: Mravik Mária, Kmotricza Margit. A műben a szorgalmas méhek arra tanították a lusta medvéket, miként lehet jólnevelt módon mézhez jutni.

A 12 színdarab felölelte a teljes színházi palettát, a bemutatott drámajátékok között volt mese, melo-dráma, vígjáték, táncos produkció, modern és klasszikus darab egyaránt. A szemle utolsó két színdarabja a tavaly nyáron Bystrában megrendezett drámatábor előadásai, a Nem működik! és a Bebizonyítom c. művek voltak. Az abban szereplő gyerekek néhány röpke próbán felelevenítették a nyáron megtanult jeleneteket, felidézve a tavalyi nyár örömeit.

Bár ezen a napon a gyerekek gyerekeknek játszottak, színészkedtek de felnőtteket is megszégyenítő profizmussal, lelkesedéssel és odaadással álltak a pódiumra.

– Maya –

Vélemény, hozzászólás?

Citeraszóval emlékeztek a hősökre

Jól szerepeltek az országos csapat diákolimpia döntőn sakkozóink