in , , ,

EP-választás: majdnem mindenki győzött

29,91 %-os részvétel, azaz meglehetős érdektelenség mellett zajlott az európai parlamenti választás, aminek eredményeképp érdekes összetételű nemzeti 21 mehet Brüsszelbe. És még érdekesebb mehetett volna.

Az eredményhirdetés körkapcsolásánál már-már kezdett gyanús lenni, hogy előre lematekozták a végeredményt, mert egészen az utolsónak nyilatkozó Mesterházy Attiláig mindenki elégedett volt. Mert olyan választás nem létezik, ugye, amin mindenki elégedett? Kivéve, ha egy párt indul. Mi próbáltuk ezt a variációt is vagy 40 évig, de azzal sem voltunk elégedettek.

Fidesz (12), Orbán Viktor: győztünk, nagyon győztünk, sőt, mi győztünk a legjobban. – A Fidesz tizenkettőjében Tőkés László mellett ott van a nyolcadik helyen bejutó Erdős Norbert, akit pénteken már elkért tőlünk, Békés megyeiektől Orbán Viktor. Úgy néz ki, oda is adtuk neki.

Jobbik (3), Vona Gábor: Ma Magyarország második legerősebb pártja a Jobbik Magyarország. Másodikokból lesznek az elsők. – Három képviselőt küldhet a Jobbik, ami ezzel átvette a második helyet, de ha az összes szocialista utódpárt még mindig együtt énekelné az Internacionálét, bár akkor egészen biztosan nem szedtek volna össze ennyi szavazatot, mint feldarabolva, de még három szólamú hamis énekléssel is nagy valószínűséggel ők kapnák az ezüstöt. A Jobbik harmadik helyén bejutott a viharos két hetet maga mögött tudó Kovács Béla is.

MSZP (2), Mesterházy Attila: Ez a nap egészen biztosan nem a demokrácia ünnepe volt. – És felajánlotta a lemondását. Hang a szekrényből: nem felajánlani kellett volna, hanem lemondani. Jöhetne végre egy friss, energiát sugárzó arc az MSZP élére. Pl. Kovács László. Az MSZP két embert küldhet az uniós fővárosba. Szanyi Tibor csomagolhat.

DK (2), Gyurcsány Ferenc: Budapesten és jónéhány vidéki nagyvárosban a DK lett a demokratikus ellenzék legnagyobb pártja. – A DK is két mandátumot szerzett, ami azt jelenti, hogy az eredeti koreográfia szerint Gyurcsány Ferencet öt évig alig láttuk volna itthon, de valószínűleg visszalépett, mert a DK-nál Niedermüller Péter neve hangzott el. Lehet, hogy nem akart minden reggel savanyú tejet inni miniszterelnök kollégája, Bajnai Gordon, az Együtt PM listavezetője mellett.

Egyébként van még másik olyan ország, ami két, pontosabban a legutóbbi két ellenzéki ex-miniszterelnököt száműzött volna Brüsszelbe milliós havi fizetésért?

Együtt PM (1), Bajnai Gordon: Ez egy tisztességes európai módon számított választás volt.

LMP (1), Shiffer András: Tanulnunk kell ebből az elmúlt néhány hétből is, április 6-án átmentünk a tű fokán, most jött egy újabb fontos lépcső, amit megugrottunk.

Seres Mária Szövetségesei és A Haza Nem Eladó összesen sem érte el az egy százalékot. Mit jelent ez? Hogy a haza mégis csak eladó.

Mit jelent nekünk, Békés megyeieknek ez a választás? Azt, hogy megüresedik a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott széke. És nekünk, szarvasiaknak? Azt, hogy megüresedik a Békés megyei ispán széke, ahova aligha várnak olyat, aki hamarosan megugorja a nyugdíjkorhatárt. Hacsak nem találják kivételesen alkalmasnak rá.

Vélemény, hozzászólás?

Ugrai-hármassal küldték a földre az apácaiakat Szentandráson

Viktorral, a Királlyal zárult a gyermeknap Szarvason