in , ,

Nincs megállás: újabb fejlesztéseket mutattak be az Arborétumban

A közelmúlt talán a legnagyobb és leglátványosabb lépése a 20 hektáros Parkerdő területének megnyitása volt a Szarvasi Arborétum menedzsmentjének, amivel az ország legnagyobb arborétumának látogatható területe 65 hektárra bővült. Most több, apróbb, de mindenképp fontos beruházás bemutatására invitálta a Szarvasi Arborétum igazgatója, dr. Hanyecz Katalin

– Az elődök nem nagyon szeretik, ha az utódok jobban végzik a dolgukat, mint az elődök – mondta dr. Sipos András, az Arborétum korábbi vezetője tegnap azon a projektzárón, amin a legutóbbi fejlesztéseket mutatta be a Pepikert jelenlegi igazgatója.

Nem azért nem tették meg korábban, mert nem gondoltak rá, hanem mert sok esetben, például a régi nagykapu cseréje is szentségtörésnek tűnt volna akkoriba, ilyesmit hogy öntözőrendszer, meg ki sem mertek ejteni a szájukon, mert akkor oda lett volna a máshol őshonos, de a kertbe betelepített növények fejlődésének hazai, szárazabb, vagy esetleg nedvesebb körülmények között történő megfigyelésének lehetősége, mondta magyarázatképpen dr. Sipos András.

Jelen projektben a génállomány megőrzését szolgáló növénytelepítések mellett megújult az arborétumban található meteorológiai állomás, az üvegház és a teljes kerítés is mintegy 3 kilométer hosszon. Jelentősen bővült – 11-ről 17 hektárra nőtt – az öntözőrendszerrel lefedett terület, és 1200 új információs és növényjelző tábla is kihelyezésre került, amikkel a látogatók tájékozódását segítik. A tájékoztató előadás után az érdeklődők egy kis séta keretében meg is tekinthették az újdonságokat.

Vélemény, hozzászólás?

25 éves a máltai: Ha az Úristen feladatot ad, akkor ad hozzá eszközt is

Rövid időre mindenki Indiana Jones lehetett