in ,

Emlékeztek a csúfságra, amit az országunkkal tettek

Sinka Imre polgármester köszöntőjével kezdődött tegnap a trianoni megemlékezés Békésszentandráson, a Nemzeti Összetartozás Emlékparkban. Szentandrás amellett, hogy néhány éve kialakította a saját emlékező helyét, tesz is az összetartozásért. Mióta lehetővé vált az egyszerűsített honosítási eljárás, 200-nál is többen tették le községben az esküt, aki Sinka Imre elmondása szerint a határon túli testvértelepülésekről, Kishegyesről, Simonyifalváról, Körösfőről, Nyárszóról és Viskről érkeztek.

– Sokszor előfordul, hogy a határon túli magyarokról dehonesztáló módon beszélnek – mondta ünnepi beszédében Molnár Imre, az oktatási és művelődési bizottság elnöke. – Mindig azt szoktam mondani, ha ez szóba kerül, hogy az eredeti tervek szerint, ha úgy húzták volna meg az államhatárokat, akkor ma Békésszentandrás Romániához tartozna, mert a tervek arról szóltak, hogy Erdéllyel a Tiszáig odaadják az ország keleti részét. Hála Istennek, ez nem valósult meg, ezért lehetünk ma itt, emiatt emlékezhetünk arra a csúfságra, amit az országunkkal tettek. Egy dolog, ami nagyon fontos, hogy amíg élünk, amíg itt vagyunk, addig soha nem szabad azt mondai, hogy soha, mert adódhat Deák Ferenc szerint olyan alkalom, amikor esetleg visszajöhetnek azok a kényszerelszakított részek, de ha mi erről lemondunk önként, akkor egészen biztosan nem fognak visszatérni soha – fejezte be beszédét Molnár Imre.

A továbbiakban Nemcsényi Aliz és Erdélyi Dorka részvételével zenés irodalmi műsort hallhattak az emlékezők, benne József Attila “Nem, nem, soha” című, nyolc évtizedig agyonhallgatott versét. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Vélemény, hozzászólás?

Közgyűlést tartottak a vajdás öregdiákok

Értékteremtés a közmunkaprogramban: új buszváró Csabacsűdön