in , ,

Bronz után ezüst

Harmati Lilla

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége minden évben megrendezi országos versenyét a tanulók számára. Ezen a vetélkedésen csak azok vehetnek részt, akik tanulói vagy hallgató jogviszonnyal rendelkeznek. A kategóriákat életkor szerint alakítják ki.

Harmati Lilla gyermek korosztályos versenyző az őszi ranglistán bronzérmes volt, ám a mostani megmérettetésen már feljebb lépett és ezüstéremmel zárta a versenyt.

Lilla a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola 7. osztályos tanulója. Csupán 2. éve tanulja a gépírást és máris az élmezőnyben szerepel. A Teöreök Aladár Tanulói Versenyen 10 perc alatt 2974 karaktert teljesített mindössze egy hibával. 2. helyezésének értékét még az is emeli, hogy csak egy 8. osztályos diák tudta megelőzni.

A Szarvasi Helyi Csoport színeiben versenyzett Brlás Georgina is, aki már főiskolai hallgató és egy év kihagyással tért vissza a versenypályára. Szövegszerkesztésből indult, az ifjúsági kategóriában 10 perc alatt 115 korrektúrát teljesített, ezzel a dobogó 3. helyére állhatott.

Nemrégiben zajlott az Intersteno (a gépírók nemzetközi szervezete) által rendezett internetes gépíróverseny. A szarvasiak évek óta eredményesen szerepelnek ezen a versenyen is.

Egy on-line internetes felületen kell megírni a versenyt, a világ bármely tájáról lehet nevezni. A feladat 10 perces másolás, a cél minél több karakter leütése, természetesen hibátlanul. Harmati Lilla a 13-16 éves korosztály csoportjában indult. 447 versenyző között a 107. helyet szerezte meg. Ez nagyon szép eredmény, hiszen ő e korosztály alsó határához tartozik, mert csak 13 esztendős. Dicséretre méltó, hogy a többnyelvű kategóriában is indult, német nyelvű másolást is készített. Korosztályában itt is kiemelkedő helyezést ért el, 448 induló között 65. lett. Ezek az eredmények a világranglistán elfoglalt helyet jelentik; Törökországtól az Amerikai Egyesült Államokig, számos ország legjobbjai mérték össze erejüket.

A Helyi Csoport több tagja is indult ezen az internetes versenyen. Terjéki Krisztina a 3. legjobb magyar eredményt érte el: 160 karakter híján 5000 leütést teljesített. Ezzel saját korosztályában (21-99 év) a 37. helyen végzett a 258 résztvevő között. Csikós Edina az összes résztvevő (1660) között a 179. helyen végzett. Edina 5 nyelvből versenyzett: a magyaron kívül angol, német, finn és holland dolgozatot is készített. Így a többnyelvű kategóriában a 37. helyet szerezte meg az induló 261 versenyzőből. Tóthné Jansik Erzsébet dolgozatával a ranglista 274. helyre került. Nagyon örültünk, hogy a középiskolás Csatai Edit is indult a megmérettetésen és sikeres dolgozatot készített.

Ezeknek az eredményeknek a birtokában joggal reménykedünk abban, hogy a jövőre Budapesten megrendezendő világbajnokságon is eredményesen szerepelnek versenyzőink.

TJE

A győzelem illata, azaz izzadva ’arany’osan

Ma is működőképes Szarvas egyetlen megmaradt szárazmalma