in ,

Ma is működőképes Szarvas egyetlen megmaradt szárazmalma

Bencsik Pál

Roszik Mihály és Bencsik Pál ismét befogták lovaikat a kerengőbe, hogy Lizon János segítségével egy kis történelmi utazásra vigyék a látogatókat, akik eljöttek az idei első őrlésre a Szárazmalomba, vissza az ezernyolcszázas évekbe, amikor Szarvason félszáz ilyen berendezés működött.

– Ezt a malmot 1836-ban építették. Eredetileg ikermalom volt, két kerengős, két molnárházas, de mára csak az egyik maradt – mondta Roszik Zoltán, a Tessedik Sámuel Múzeum és a Szárazmalom igazgatója. – Ez Magyarország egyetlen eredeti helyén és eredeti állapotában fennmaradt szárazmalma. 1856-ban a város belterületén 52 ilyen volt. Egy ilyen berendezés egy óra alatt 120-160 kiló búzát tudott megőrölni, vagy 60-80 kiló kölest meghántani, szóval kellett a sok malom. Szarvason nem fúj a szél, a kanyargó Körösön nem volt elég a sodrás hozzá, hogy vízimalmot működtessen, de még annyi sem, hogy olyan úszó vízimalmokat meghajtson, mint Szolnok környékén voltak.

Hogy a látogatók megértsék, hogy működik a szerkezet, Bencsik Pál hajtó tett két kört a befogott lovakkal, majd a malom részben folytatták a bemutatót, ahol Lizon János Roszik Mihály segítségével részletesen elmondott és megmutogatott mindent, amit a szerkezetről és az őrlés folyamatáról tudni érdemes.

Vélemény, hozzászólás?

Bronz után ezüst

A hatodik helyen zárta a szezont a Csabacsűd SE