in ,

Másodszor kuttyogattak a Körösön

Szerb kuttyogatók

A hétvégén második alkalommal rendezték meg a vadvízi kuttyogatót a Hármas-Körösön. Az idén az 55-ös folyamkilométernél levő gátőrháznál volt a középpontja a versenypályának. A kuttyogatót egy csónakos páros versenyként definiálta Varró Zoltán, a esemény egyik szervezője, akinek elmondása szerint az idén 38 csapat érkezett Szarvasra harcsázni. A nevezőket két részre osztották. Az egyik fele a gátőrháztól északra, a másik délre mozoghatott. A nyelvi nehézségek miatt a szerbek valószínűleg nem értették meg egészen pontosan a területre vonatkozó kikötést, és időnként átkolbászoltak a másik félre is, de ezzel nem zavartak senkit, így a versenybírók hagyták.

– Úgy néz ki, a Körös olyan fantasztikus csábítóerővel bír, hogy már tavaly az első versenyen is nemzetközi lett, mert már akkor egy csapat jött át Szerbiából kuttyogatni – mondta Varró Zoltán. – Most viszont 38 indult el. Romániából is két egység jött, Szerbiából is egy és Magyarország minden zegéből-zugából vannak itt versenyzők.

A kuttyogatás egy hagyományos módszer, a horgászat legősibb vállfaja, aminek egy különleges eszköze van, a kuttyogatófa. Számtalan formája van, de mindnek egy a lényege, hogy hangot keltsenek a vízben. Ez csúnyán hangzik, mondta Varró Zoltán, de maga a hang szép, és valamiért a harcsát ez mozgásra, táplálkozásra ingerli. A felmozgatott halnak különböző csalikkal, lóbogárral, nadállyal, harmatgilisztával, iszapgilisztával vagy élő csalihallal próbálják meg a horgászok a figyelmét odavonzani.

Amellett, hogy mindenki esküszik a saját módszerére, a nemzetközi viszonylatból érkező csapatok figyelik is egymást, tanulnak a másiktól, tudtuk meg a verseny szervezőjétől.

Az idén egy érdekes számmal bővült a versenyek sora, egy kuttyogató hangversennyel, ahol a versenyzők induláskor ütöttek tízet-tízet a vízre és a parton pedig egy zsűri értékelte a hangzást. A zsűriben – érdekes módon – nem horgászok, nem kuttyogatók kaptak helyet, hanem Kakuk Tünde zongoraművész, vagy pl. horgászfeleségek. Ők háttal álltak és hang alapján kell értékelniük. A hangverseny első helyezettjei: Mravik György Gábor és Balázs László.

Kakuk Csabától, az esemény másik szervezőjétől megtudtuk, hogy a 60 centis méretkorlátozást egyetlen hal sem haladta meg, ezért nem hirdettek első, második harmadik helyet, viszont a szponzorok által felajánlott díjakat, köztük pl. egy ötnapos horgászatot a Pó folyón, míves kuttyogatófát, vagy a rengeteg horgászfelszerelést is kiosztották a versenyben résztvevők között.

Vélemény, hozzászólás?

Vízi Színház nyitó: forró darab a hideg estében

Az alkotás néző pontjai – beszélgetés Vitéz Ferenc költővel