in , ,

Nem búcsúznak, csak lépdelnek tovább

Nem búcsúznak. Nem-nem. Elhatározták, nem vágják át az összetartozás képzeletbeli fonalát. Az fájdalmas lenne, ha fájó érzés, akkor pedig sírnának, de ők nem akarnak sírni és szomorúak lenni. Inkább vidáman visszaemlékeznek. Ezzel a feltett szándékkal és Kántor Péter – Tárd ki a szíved c. versével kezdődött a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 34 végzős diákjának ballagási ünnepsége szombaton a Cervinus Teátrumban. Az iskolák számára minden évben visszatérő pillanat, hozzá tartozik az élethez. Most írják arany betűkkel neveiket az iskola krónikájába. Szőtték tovább a magukat nyugtatgató magasztos gondolataikat a végzős diákok. Eltelt 8 általános iskolás év! Medvegy Pálné igazgatónő Kosztolányi Dezső verséből idézett ünnepi beszédében. „Állj meg, te óra és dőlj össze naptár!” Kérték volna most sokan a végzősök közül, kiknek lelki vívódását a felszabadultság és a maradni vágyás küzdelmét leolvashatták az arcokról a mindig aggódó és gondoskodó szülők, a nagyszülők, a családtagok. A búcsúzó hetedikeseknek is volt néhány kedves szava, az élet könyvét kinyitni készülő nyolcadikosokat arra biztatták , hogy keljenek útra, járják be a világ rengetegeit, győzzék le a legmagasabb hegyeket is. Sindel Csilla vezetésével az énekkar is támogatta a nemes célkitűzést az Így jó, így szép című dalkölteménnyel, melyhez Fonád Zoltán és Szklenár Tamás gitároztak. Jelenlétével megtisztelte a ballagási ünnepséget Dr. Štefan Daňo a Szlovák Köztársaság főkonzulja, Babák Mihály polgármester, Dr. Skorka András a járási hivatal vezetőhelyettese, dr. Melis János jegyző, Dernovics László képviselő, Kondacs Péter egykori diák, díjalapító, a szülők választmányának vezetője Kincsesi Béla, Deák Márta és Bohák János elnökhelyettesek, Galát János citeraoktató, Szebegyinszki Erzsébet nyugalmazott igazgatóhelyettes és Kondacs Anna az intézmény nyugdíjas pedagógusa. Az igazgatónő a 2006-2014 feliratú tarisznyában talált értékeket sorolta fel, amit a bankett során is felelevenítettek a diákok. Értékként tartják számon a kialakult barátságokat, a dicsérő szavakat, az évek során megszerzett tudást, a szaktáborok élményeit, a Comenius program tapasztalatait és az ott kialakult barátságokat, a fordított napokat, az iskola 60. évfordulós ünnepségét, az iskola a természetben programokat, a pályázatokat, az osztálykirándulásokat, a lekvárfőzéseket, a kolbászkészítést, a diákönkormányzati napokat, a tanárok figyelmét és szeretetét valamint azt, hogy az ősök nyelvén tanulhattak. A ballagó tarisznya mellé tette a búcsúzók munkájának értékelését. Az iskola 16 tanulója tett sikeres szlovák nyelvű, középszintű nyelvvizsgát. Nyolcan folytatják tovább tanulmányaikat gimnáziumban, 21 fő készül szakközép iskolába és öten szakiskolába. A Szlovák Iskoláért és Óvodáért Alapítvány 579.600.- forintot ajánlott fel a sikeres nyelvvizsgákra, az alábbi díjakra és jutalomkönyvek odaítélésében is döntött a kuratórium.

Folytán János – díjjal jutalmazta a kuratórium Czinkóczki Enikő tanulót. Kondacs Péter – díjat vehetett át Törtely Levente. Mótyán Tibor – díjban részesült Détár Kende végzős diák. Kiváló tanulmányi munkájáért emelte ki a kuratórium Szklenár Péter, Vígh Zsolt és Kis Csaba ballagókat. Kiemelkedő közösségi munkáját díjazta az alapítvány Varga Viktória, Hegedűs Tünde, Závoda Beatrix, Varga Tibor és Korbely Dominika nyolcadikos tanulónak. Varga Cintia, Acsai Dóra, Malich Zeeshan, Szloboda Gábor, Kovács Tamás tanulók esetében a kiemelkedő kulturális tevékenységet ismerte el a kuratórium. Sport – díjjal jutalmazták Somogyi Róbert és Kovács Ákos végzősöket. Tantestületi dicséretben Tomasovszki Rebeka részesült kiemelkedően jó magatartása miatt. Búzás Angéla, Papp Diána, Gunda Viktória, Bliznák Nikolett és Kriska Vivien képzőművészeti remekműveket hagynak az iskola falain. Babák Mihály polgármester tiszteletre méltó jutalomkönyvvel díjazta Czinkóczki Enikőt, Détár Kendét, Törtely Levente diákokat, Vígh Zsolt tanulót tanulmányi munkája elismeréseként, Varga Viktóriát diákönkormányzati tevékenységéért. Sindel Tibor a szlovák nyelvvizsga megszerzéséért érdemelt elismerést. Dernovics László képviselő körzete nagyon aktív fiatal segítőjének Czinkóczki Enikő tanulónak ismerte el a közösségi rendezvényeken nyújtott segítségét. Földesi Zoltán az oktatási bizottság elnöke értékes könyvvel jutalmazta Szklenár Pétert. A polgármester úr ünnepi útravalóként azt kívánta a végzősöknek, hogy legyenek sikeresek. Dolgozzanak, tűzzenek ki célt és ha elbuknak gyorsan álljanak talpra és küzdjenek tovább.

A család is becses az életben. Olaj az élet lámpásába. Ebbe a lámpásba csepegtetett jónéhány könnycseppnek tűnő olajat a Kovács ikerpár, akik gyermeki hálájukat csak sírástól el-elcsukló hangon tudták szüleik felé kifejezni a színpadon. A díszletként szolgáló háttérképen a ballagó tarisznya, a papirusz tekercs és a lámpás üzente a fiataloknak, hogy a papiruszra írt jó tanácsok és az élet útvesztőiben utat mutató lámpás a kapun kilépve új irány felé vezet. A boldogság 10 apró titka:

1. Legyen önbecsülésed!

2. Valósítsd meg amit magadról állítasz!

3. Sose irigyelj senkit, érd el saját céljaidat!

4. Ne őrizz haragot, bocsáss meg és felejts!

5. Vigyázz kiadásaidra, kérj bocsánatot!

6. Légy egyenes, őszinte és nyílt jellem!

7. Mosolyogj, fedezd fel a jót!

8. Gyarapítsd ami jó, tipord el csírájában a rosszat!

9. Adj időt a gondolatnak, a mosolynak, a játéknak, az adakozásnak, az olvasásnak, a barátságnak és a szeretetnek!

10. Végezzétek mesterien a feladatotokat!

A boldogság titkának apró tanácsait magukhoz véve a nyolcadikosok nem búcsúztak a szlovák iskolától csak lépdeltek tovább, mert úgy hitték így kevésbé fáj.

– Maya –

Közösségi szolgálat nélkül nincs érettségi

Többmilliós cigarettakészletet foglaltak le a pénzügyőrök Békésszentandráson