in , ,

A nyáriszünet kapujában

Alig telt el három nap a vakációból, de máris rengeteg mesélnivalója akadt a Szlovák Iskola, Óvoda és Kollégium tanévzáró ünnepségére összegyűlt diákokseregnek. „Fürdőben voltam” vagy „kombájnt vezettem” tartalmú félmondatok szálltak a Cervinus Teátrum levegőjében csütörtökön délután, mikor a kíváncsiságtól felfokozott hangulatban öltöttek ünneplőt a gyerekek azért, hogy hazavigyék a bizonyítványt. Nyár van nyár…zengte a Sindel Csilla vezette énekkar teli torokból.

Hajdu Dániel 2.c osztályos kisfiú nagy hangja töltötte be a nézőteret, a színpadot és adta versével mindenki tudomására, hogy már a madarak is azt csiripelik, hogy pihenőidő, vakáció, nyáriszünet, prázdniny, holiday van.

Gyerekek nézőpontjából ítélve lényegre törően, Végre vége! címmel adtak műsort a 7.b osztályból Uhrin Dóra, Príbelszki Zsófia, Terhes Anna, Bak Zsolt, Tusjak Nándor és Laurinyecz Zalán. A tanév maradandó pillanatait idézték fel sok-sok humorral megfűszerezve. Mogyorósi Cintia 5.a osztályos tanuló szlovák nyelvű verset szavalt el a nyárról, majd az iskola modern tánccsoportja fokozta a kitörő, jó időt idéző nyári hangulatot Piros Renáta pedagógus által jól koreografált produkciójával.

A vidám és jókedvű műsort figyelemmel kísérték: Dr. Štefan Daňo a Szlovák Köztársaság főkonzulja, az iskolánk vendégtanárai Eva Labišáková és Alena Kosc, Gál Roland a szarvasi Járási Hivatal vezetője, Boros Bence Szarvas város oktatási referense, Závoda Ferenc a megyei közgyűlés tagja, Dr. Bagi László képviselő, Darvas Sándor iskolarendőr, Szigeti Erika nyugalmazott tanítónő és Dr. Kondacs Anna nyugalmazott tanárnő, Patkó Lajos sakkoktató, Galát János citeraoktató, Kincsesi Béla a Szülői Munkaközösség elnöke, valamint Deák Márta és Bohák János elnökhelyettesek.

Medvegy Pálné igazgatónő a tanévzáró összejövetelen értékelte a szeptembertől-júniusig tartó időszakot. Ezek alapján 376 tanulót értékeltek az intézményben, közülük 44-en kitűnő tanulók, 36-an jeles bizonyítványt vihettek haza, 7 fő részesült nevelőtestületi dicséretben, mégpedig Zima Dávid 3.b, Kerti Gábor Kelemen 3.c, Liska Nikoletta 4.a, Závoda Szabina 5.b, Prasz Zóra 7.b osztályos tanulók, valamint a ballagók közül Czinkóczki Enikő és Détár Kende. Az iskola tanulmányi átlaga 4,22, ebből az alsó tagozat 4,48-cal, a felső tagozat 3,96-tal járult hozzá az intézményi átlaghoz. 1151 dicsérettel gazdagodtak a tanév során a diákok és 244 büntetés került bejegyzésre az ellenőrzőjükbe.

A 2013-2014-es tanév során sokak számára volt érték a tudás, a tanulás és végezték precízen, szépen a feladataikat, ezért valamennyi évfolyam kitűnő és jeles tanulója a tanulmányi eredményének megfelelően oklevéllel és könyvjutalommal lett gazdagabb. Iskolánkból a Bendegúz Gyermekakadémia levelező versenyén megyei II. helyezést ért el történelemből Hajduch Dávid, megyei V. helyezést nyert el irodalomból Kliment Fanni 4.a osztályos tanuló, környezetismeretből Szeljak Bálint 4.a osztályos tanuló. Arany okleveles versenyzők szintén a 4.a osztályból Csicsely Nóra, Liska Nikolett és Nagy Máté tanulók.

A Bendegúz levelező verseny díjazottai Oroszki Marietta 5.a és Kopcsjak Tamás 5.b, matematikából és történelemből Kondacs Mihály 6.c, Vígh Zsolt 8.a és Varga Tibor 8.a osztályos tanulók arany minősítést szereztek.

Titok angol levelező verseny eredményes szereplői Benyó Eszter 6.b, Kincsesi Dóra 6.b, Závogyán Zsófia 7.b, Varga Dzsenifer 7.b. osztályos diákok. A Zrínyi Ilona matematika verseny országos fordulóján Závoda Szabana 5.b szerepelt a legeredményesebben, akit Kondacs Jánosné készített fel. Patkó Lajos sakkoktató kitartó és precíz tanítványainak, Frankó Fanninak 5.a, Petrás Mártinak 6.a és Huszárik Nellinek 4.b adományozta az Év sakkozója serleget. Az év sakkozóivá váltak Kelemen Zsombor, Plentri Panna, Kovács Kornél, Koszkócsák Dzsenifer, Frankó Fanni és Pósa Levente. A szlovák nyelvű iskolaújság, az Ozveny Liska Zlatica tanítónő által vezetett szerkesztőbizottság a legtöbb jó megfejtést beküldőt, a 2.b osztályt díjazta míves serlegével. Babák Mihály polgármester megtisztelő jutalomkönyveivel gazdagodott Molnár Adrien 5.a, akinek a hagyományápolás terén végzett munkáját értékelték, Frankó Fanni 5.a, akinek a sakkozás terén elért eredményeit díjazták és Závoda Szabina 5.b osztályos tanuló, akinek tanulmányi és az énekkarban végzett munkáját köszönték meg ily módon. Galát János citeraoktató ebben a tanévben is a legszorgalmasabb, legjobb citerásnak készített egy míves hangszert, amit Molnár Adrienn 5.a osztályos tanuló vihetett haza nagy örömmel és mivel megígérte, hogy a nyári szünetben is fog citerázni dupla nagy tapsot kapott. A 249 jutalomkönyvet a Szlovák Iskoláért és Óvodáért Alapítvány 215ezer forinttal támogatta. A díjakkal kiosztásra került 23 vásárlási utalvány, a szlovákiai drámatábort szintén az alapítvány támogatta. Az iskola a nyári nyelvi táborára, mely a Magas Tátrában lesz 500 ezer forintot nyert. Bővült az óvoda és az iskola játszóudvara.Az intézményi célok segítség nélkül nem kerültek volna megvalósításra. A segítség a tettre kész, nyitott, fejlődni vágyó tanítványokban, az oktató-nevelő munkát megértő, problémákat megoldó szülőkben és a célkitűzéseket kivitelező, megújulni tudó pedagógus csapatban van. Erre a hármas egységre támaszkodva, abból erőt merítve a 2013/2014-as tanévben delegációk látogatását fogadta a szlovák iskola, konferenciát rendezett, felkészült a több országot érintő Tessedik-díj átadásra, az Internet nem felejt címmel felvilágosító programsorozat részese volt, Ki-mit tud? elődöntőt és döntőt rendezett, versenyekre készített fel. Ezek közül az országos színjátszó körök találkozójáról I. helyezéssel tértek haza a diákok, a Weöres Sándor versmondó versenyen mindkét korcsoportban I. helyezést szereztek, valamint, III. helyezéssel és különdíjjal tértek haza boldogan. A Mackóvár versíró verseny I. és II. díjával büszkélkedhetnek iskolánk tanulói. Az országos népismereti verseny II. helyezést nyerték el. Mindemellett színvonalas megemlékezésekre került sor nemzeti ünnepeinken. A csapatmunkából a diák –szülő –pedagógus hármas egység minden résztvevője nagyon aktívan kivette a részét, mert segítők nélkül, egyedül nem csak a nyári szünetben, de a mindennapokban is kevesebbet ér az ember.

– Maya –

Szarvasi művészek a színpadon

Sinka Imre: szeretnék elindulni 2014 októberében a választásokon