in , ,

Az irodalom és a sport támogatására is jutott a díjából

Bíró Gyula

A “ZENIT 41” Apáczai Diploma Díjat Esztergályos Zsolt emlékére alapította az Apáczai Alapítvány mindazoknak, akik segítik a Kiadó tankönyvkiadási tevékenységét, és pályájuk során már 41 éves korukig kiemelkednek szorgalmukkal, kitartásukkal, nevelő- és oktatómunkájukkal, szaktanácsadói, szakértői munkásságukkal. Ennek a díjnak az arany fokozatát kapta meg április 10-én Bíró Gyula, a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének igazgatója, szaktanácsadó, főiskolai tanársegéd a hozzá tartozó 500 ezer forintos pénzdíjjal együtt. Erről már korábban hírt adtunk a newjságon, de az csak véletlenül jutott a tudomásunkra, hogy az ezzel járó összeg egy részét mire fordította az iskolaigazgató. Erről kérdeztük Bíró Gyula igazgatót, aki “nem kell ezt fényezni” kijelentéssel ki akart térni a beszélgetés elől, de nem hagytuk annyiban a dolgot.

– A díj átvételekor megköszönve a fenntartónak, a mindenkori munkatársaimnak, neveltjeinknek, szüleiknek, tettem egy kijelentést, hogy szeretnék néhány tehetséges gyermeket támogatni a díjból. Nem készpénzben, mert nem vagyok híve annak, hogy pénzt adjunk valakinek bármire, hanem más formában, közvetett támogatás formájában. Nem szerettem volna azt feltételként, hogy a gyermek szociálisan rászorult legyen, hátrányos helyzetű legyen, hanem a célzott személy, személyek valamilyen területen tehetséges legyen és ezzel megnyilvánulási lehetőséget adjunk neki.

Így esett a választás arra a kis irodalmi kalandra, ami Lovadzóként “híresült el”, amiben a Gyakorlós gyerekek versei olvashatók a lovakról, és Gyakorló gyerekek rajzai díszítik, “színt adva” a lovakkal kapcsolatos érzelmekről. Ennek a kiadványnak már volt egy kis anyagi háttere, amit a díjból megpótolhattam, árulta el Bíró Gyula.

– Mivel ennek részben már megvolt a fedezete, így a felajánlásból ki fog jönni még egy kis könyv, ugyanebben a füzetecske formában, Pálinkás Luca hatodikos tanulónk tollából. Luca öt prózáját saját fotóival illusztrálja és már nyelvi lektorálás alatt van az anyag egy része.

Van egy négyes hajó a kajak-kenu egyesületben, amiben mindenki a Gyakorló tanulója. Ha már az intézmény diákjai, jeles sportolói akkor legyen egy egységes mezük, amit evezéskor, felvonuláskor vagy díjátadókor használnak, ajánlotta fel az iskolaigazgató. Ezen gondolattól vezérelve, kaptak sportcipőt, shortot és pólót, természetesen az intézmény logójával megnyomva.

– Ezek a gyermekek egyrészt nagyon büszkék arra, hogy ennek az iskolának a tanulói, másrészt arra, hogy ebben az egyesületben eveznek, így nagyon örültek a szerelésnek. Első általuk kapott multimédiás fotón egy kettes hajóval éppen bronzérmet vesznek át. Kell-e ennél nagyobb öröm?

Befejezésül elmondta, hogy Pálinkás Luca könyve valószínűleg a szeptemberi iskolakezdéskor kerül ki a nyomdából.

Vélemény, hozzászólás?

„Fő téris” diákok a nemzeti összetartozás napján Marosvásárhelyen

Barangolás a Tisza-tónál