in ,

Valami bűzlik Ezüstszőlőben

Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség Gyulai kirendeltségének vezetője, dr. Ilich Andrea és két kollégája hatósági eljárás keretében tartott közmeghallgatást az ezüstszőlői közösségi házban. A fórumot a lakók panasza alapján kezdeményezte a hatóság, miszerint bűz van a Szarvas kertvárosának is nevezett településen, aminek a kezdetét az ezüstszőlőbeli lakók biogáz üzem indulásához kötik. A hatóság három képviselője mellett, a másik fél részéről az üzem megbízott ügyvezetője, és műszaki vezetője vett részt a meghallgatáson.

A lakók gyorsan leszögezték, hogy nem gáz szag van, hanem bűz.

– Mint ahogy a panaszos levélben is leírtuk, háromféle szagot lehet érezni, – mondta Maczkó Ferencné, a Szalmaporta egyik tulajdonosa. – Van egy savanyú szag, ami szerintem egy kint, az udvaron tárolt silószerű valami, ami fóliával van letakarva, tehát nem egy zárt rendszer. A másik, az egy, nem tudom másképp megfogalmazni, penetráns dögszag. A harmadikat mi gázszagnak érezzük. Mi abban látjuk a problémát, hogy nem zárt rendszerben keverik a trágyát a szalmával, vagy a silót, ami nem egy zárt rendszerben egy biofilteren keresztül szellőzik.

Utánanézett. Máshol már az előkészítést is zárt rendszerben végzik. A gázüzem ügyvezetője elmondta a beérkezés menetét, és arra kérte a lakókat, hogy segítsenek beazonosítani a szagot, hogy tudják miről van szó. Azt a lakók egyértelműnek veszik, hogy nem a sertéstelepet érzik, mert azt évtizedek alatt be tudták azonosítani, meg nem is idegen az a vidéki orrnak, sőt, az egyik ezüstszőlői hölgy azt már-már jó büdösnek nevezte.

Azt a lakók egyértelműnek veszik, hogy nem a sertéstelepet érzik, mert azt évtizedek alatt be tudták azonosítani, meg nem is idegen az a vidéki orrnak, sőt, az egyik ezüstszőlői hölgy azt már-már jó büdösnek nevezte.

– Kint is büdös, bent is büdös – mondta Lestyan János. – Itt volt egy ígéret, hogy nem lesz büdös. Nem kapunk levegő, ruhát nem tudunk kiteregetni. Fiatal vagy, képzeld el, nem tudsz a szabadban mókázni, hétvégén szalonnát sütni, bográcsban főzni, közösségi dolgokat csinálni, nem tudsz ablakot nyitni – címezte a biogázüzem műszaki vezetőjének.

– Olyan büdös van, hogy nem lehet megmaradni az udvaron tegnap este, de a lakásban sem. Nem lehet szellőztetni, nem lehet ruhát kiteregetni az udvaron, mert átveszi a szagát a frissen mosott ruha – mondta az út túloldalán, Ószőlőben lakó Kozma Tibor.

A biogázüzem képviselőinek álláspontja szerint ők nem ellenségük a saját pénzüknek, márpedig ha szagok kerülnek ki az telepről az forintokat jelent nekik is, természetesen mínuszban, így érdekük lenne megtalálni a szag forrását, ha az tőlük jön, ill. kijelentették, hogy várják az ezüstszőlőbeli lakosokat, hogy közösen keressék meg a szagok eredetét. Ha az tőlük jön.

A hatóság munkatársai jegyzőkönyvben rögzítették a felek álláspontját, és ezek alapján folytatódik a vizsgálat, aminek a következő lépése egy mérés lesz, aminek alapján remélhetőleg meg tudják mondani, mi bűzlik Ezüstszőlőben. Úgy tűnt, hogy a lakók ennek eredményéhez nem fűznek vérmes reményeket.

Vélemény, hozzászólás?

A teljes 66-os körzetben fogható a Körös TV

A vén budai hársfák…