in , , ,

Ugrásra kész a Csodaszarvas

Benkő Géza

Több mint egy legenda. Több mint egy családtörténet. Több mint egyfajta hazakeresés. Mindez együtt a Csodaszarvas című musical, amely hamarosan debütál a szarvasi Vízi Színház színpadán. A próbák két hete gőzerővel zajlanak, a Cervinus Teátrum színháztermében.

– 70%-os készültségnél tartunk – tájékoztatott Varga Viktor rendező. Az elmúlt napokban már az egész előadást elpróbáltuk, már csak a jelmezek, ill. a koreográfiák és dalok tökéletesítése van hátra.

A témát először kb. 20 évvel ezelőtt vetette fel Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója. Varga Viktor 3 éve foglalkozik a történettel. Kutatásai során olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy mit mondanak a régi történelemírók a magyarokról, ill. mit lehet a magyarságról fellelni a levéltárakban. A Belinszki Zoltán által megírt és Gulyás Levente által megzenésített mű azonban egyben családdráma is, vígjátéki elemmel és királyi tragédiával fűszerezve.

– Nagyon szeretem a meséket, de szeretek a történet határain túllépni. Tudatosan arra törekszem, hogy több értelme, több síkja legyen a darabnak. A szülők számára a történet bizonyára azt az aggodalmat fogja megjeleníteni, amit akkor éreznek, amikor a gyerekek kilépnek a szülői ház kapuján. Mások számára az elmenni vagy itthon maradni, családot alapítani vagy egyedül boldogulni kérdéskörét feszegeti. A mondanivalója tehát mély és összetett, mindez egy könnyed hangvételű előadásba csomagolva.

Nádházy Péter a darabban Nimród királyt alakítja. A színművész korábban már számos műfajban megmutatkozott, a prózai szerepek mellett több operettben és operában is közreműködött. Szarvasra Dósa Zsuzsa meghívására érkezett.

– A karakter elsősorban egy olyan embert ábrázol, aki felelősséggel gondolkodik az életről és a családról. A darab véleményem szerint mindenkinek tartogat mondanivalót. Az én családom már lényegében Angliában él. Generációkon keresztül azt hallgattuk, hogy holnap jobb lesz és csak egy kicsit kell kitartani. Ne hidd el, tűnj el, ha nem tudsz boldogulni – ezt vallom most már. A magyarság és a hazaszeretet igazából a lélekben lakozik.

Bardon Ivett először vendégszerepel Szarvason. Karaktere szerint Arát, a korabeli feminista nő megtestesítőjét, az örök menyasszonyt jeleníti meg a színpadon, aki nem tudja még igazán, melyik úton induljon el.

– Számomra ez egy komplex történet. Olyan kérdéseket feszeget, amely egy fiatal számára örök problematika: menjek vagy maradjak, hol találom meg a helyen, milyen munkát végezzek. Mindeközben rávilágít a magyarság általános problémájára, a széthúzásra, az egyet nem értésre.

A musicalt Magyarországon eddig egyedülálló látvánnyal teszik még emlékezetessé: élő természetre vetítenek 3D technikával. Ennek segítségével jelenik meg az Erzsébet-liget fáin a 8 méter magas csodaszarvas, Babilon városának valamint egy mocsárnak a képe is. Az előadás teljességéhez a különleges fénytechnika, a Duna Művészegyüttes ill. a Tessedik Táncegyüttes táncosai is hozzájárulnak.

A Cervinus Művészeti Fesztivál július 11-én 20.30-tól egy nagyszabású nyitógálával veszi kezdetét. A musicalt először a szarvasi közönség július 19-én, ugyanebben az időpontban láthatja.

Vélemény, hozzászólás?

A csabacsűdi főzőverseny győztese: a vegyes sertéspörkölt Kotarba Zoltán bográcsából

Eperjes Károly rendhagyó irodalom-filozófia órája – “nem középiskolás fokon”