in ,

Elismerések, felajánlás és koszorúzás a városnapon

Dr. Darida Andrásné

A vendégek fogadása után Babák Mihály polgármester ünnepi gondolataival kezdődött városunk újratelepítésének 292. évfordulója az Evangélikus Ótemplomban.

– 292 év nem nagy idő, mondhatná valaki. Egy közösség életében nagy idő, a világtörténelemhez képest elenyésző. Hozáteszem, hogy Szarvasnak csak az újkori története 292 éves, hisz éltek itt emberek, és ez a város, ez a falu, ez a közösség egyszer elpusztult. 292 éve újraéledt a településünk. Azóta élünk itt, vívjuk hétköznapi csatáinkat, építjük családunk és magunk sorsát, s igyekszünk megélni. Törekvések, események, örömök, drámák, sorsok adják a históriánkat. A mi városunk, a mi közösségünk sorsát is, ez a város története és történelme, újkori történelme, ami 292 éves – mondta polgármesterünk, majd rövid történelmi visszatekintést tett a városrehabilitációval kapcsolatos ásatások során előkerült emlékek mentén.

Az utána szóló Mótyán Tibor, a szlovák önkormányzat elnöke arra emlékezett vissza, hogy miközben készült a napra, keresgélte a gondolatot, mi is lenne a legaktuálisabb az alkalomhoz, a város megújítása kapcsán egy latin szófordulat, “conservando et renovando”, azaz “megőrizendő és megújítandó” jutott eszébe, ami szabadabb értelmezésben megőrizve megújulni-t is jelent. Innen a szlovák kultúra megőrzésére és megújítására kanyarodott néhány gondolat erejéig.

Mótyán Tibor ünnepi beszéde után átadták Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által adományozott díjakat.

Az idén újabb díszpolgárral gyarapodott a kevesek társasága. Ruzicskay György (1975), Melis György (1986), dr. Dankó László kalocsai érsek (1991) és Tessedik Sámuel (2000, posztumusz) után Szarvas Város ötödik díszpolgára Domokos László lett, aki sajnos nem tudott eljönni az alkalomra.

Az elkövetkezendő két órában ötvenen vehettek át elismerést a testület jelenlevő tagjaitól.

Szarvas Városért díj: Klenk József, Kiszely Mihály, Gáncs Péter, Galambos Imre

Közszolgálati Díj: Kiszel Pálné, Dr. Réthy Vilmosné, Nyemetz Lászlóné, Laurineczné Lyubics Katalin

Közművelődési Díj: Csipai János, Dekrét Márta, Szabados-Tóthné Kozák Ilona, Laurik László, Kozák Lajos Szarvas Város Fúvós Kultúrájáért Alapítvány

Pedagógiai Díj: Dr. Lipcsei Imre, Dr. Darida Andrásné, Dankó Ervin János, Kaiserné Nagy Éva Veronika, Védőné Dobrotka Edit

Közegészségügyi Díj: Dr. Deák Edit, Lázár Viktor, Dr. Tóth Erzsébet, Dr. Sebestyén István, Dr. Jedlinszky Mária

Védelmünkért díj: Kondacs György, id. Jani János, Kovács György

Szarvas Város Kulturális Életéért díj: Dósa Zsuzsa, Keserű Zsuzsa, Szenes János, Fazekas András, dr. Reszkető Péter

Szociális Tevékenységért díj: Erdélyi Zoltán István, Dankó Pál, Kovácsné Molnár Katalin, Ipsitsné Gergely Anna, Dávid Zoltán

Szarvas Város Turizmusáért díj: Demeter István, Szabó Ignác Róbert, Liget Wellness és Konferencia Hotelt, Bak Sándor, ifj. Bencze Sándor

Szarvas Város Gazdaságfejlesztéséért díj: Tirják László, Erdélyi István, Müller Péter, Ipsits Csaba

Szarvas Város Ifjú Tehetsége Díj: Farkas Boglárka, Molnár Dániel, Harmati Lilla, Sebők László

A méltatások mellett dr. Darida Andrásnénál (képünkön) kiemelték, hogy a díjjal járó pénzjutalmat a csángó magyar gyerekek magyar nyelvi képzésének elősegítésére ajánlotta fel.

A díjak átadása után a Letelepedési emlékművet koszorúzták meg a város és a helyi szlovákság képviselői, valamint Štefan Daňo szlovák főkonzul.

Vélemény, hozzászólás?

Mese a barátságról, avagy Nyolckor a bárkán

Jó példával jártak elöl a szarvasi családok összefogásában