in , ,

Paradicsom a tenyészbikáknak

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által kezelt területeken hagyományosan több tízezres nyájak legeltek, de ezeket a nagyüzemi gazdálkodás következményeképp teljesen megszűntek, hangzott el azon a rendezvényen, amin a Kardoskút-Sóstói területen folyó munkákat mutatta be Pozderka Imre szakmai menedzser, mezőgazdasági felügyelő. Az igazgatóság a védett természeti területeken ismét őshonos állatok csordáival, pl. a 300 egyedet számláló magyar szürke szarvasmarha gulyával oldja meg a gyepek kezelését, ami a növényzet fajösszetételére, az ehhez kötődő madárfajok, a vörös és a kék vércse, az ugartyúk és a túzok populációira, de olyan emlősökére is, mint pl. az ürge is nagyon kedvező hatással van.

– A Kardoskút-Sóstói telep fejlesztése két ütemben valósul meg – mondta el Pozderka Imre kérdésünkre. – Az első ütem már befejeződött tavaly. Ez a rendezvény a második ütem közbenső eseménye.

Jelen esemény apropóját az új, harminc tenyészbikának elhelyezését biztosító 2000 négyzetméternyi bikaszállás, ill. takarmánytároló és gépszín elkészülte adta, amiről a fejlesztés előtt és után készült fotókon mutatta be a projekt szakmai menedzsere a változásokat. Maga a telep több mint 3 hektár. Az eredetileg 1229 négyzetméternyi beépített rész ezzel megduplázódik. Nagyon modern és korszerű, ugyanakkor tájba illeszkedő lesz. Igazi paradicsom az egyedszám fejlesztése körül fáradozó tenyészbikáknak.

Vélemény, hozzászólás?

Rekordfogásért éves horgászjegyek a Körösök szívében

Illés-házibuli Bródy Jánossal Nagy Sanyi* Körös-parti kéglijében