in , , ,

Rekordfogásért éves horgászjegyek a Körösök szívében

Berger Frigyes

Paradicsomi állapotok várják a horgászat szerelmeseit a Körösök Szívében. Hazánk ötödik legnagyobb állóvize, a Holt-Körös horgászai Kákafoki rekordfogásaikért egy évre szóló horgászjegyet nyerhetnek. Rekordfogásra igen jók az esélyek, hiszen a tavaszi, nyár eleji intenzív haltelepítéseknek köszönhetően jó fogásra és sok rekordméretű halra van kilátása azoknak a horgászoknak, akik családi, baráti vagy éppen magányos horgászatuk célpontjául a Köröst választják. A legfrissebb Körös-menti horgászrekord Berger Frigyes 16,8 kg-os amurfogása.

Szarvason és környékén az élet szerves részét jelentik az élővizek, így a pusztán turisztikai céllal érkezők mellett a horgászok is felejthetetlen élményekre, sőt, idén akár életük legnagyobb fogására is számíthatnak itt. A Szarvasnál és a szomszédos Békésszentandrásnál húzódó Kákafoki-Bikazugi-holtág a környék legjobb horgászhelye. A holtág mellett számtalan horgászhely közül válogathatnak az ide érkezők, de azok is különlegesen szép környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek, akik nagyobb társasággal – családjukkal vagy barátaikkal -, akár több napot kívánnak eltölteni a Körös-mentén. A Körös-holtág hazánk ötödik legnagyobb állóvize, amely egyben az ország egyik legjobb és legszebb horgászvize is. Szarvason, Békésszentandráson szinte valamennyi vízparti szálláshely saját stéggel rendelkezik, sőt, több nyaralótulajdonos rendszeresen előetetést végez.

Miközben az országban idén számos, korábban népszerű horgászvízen gondot okoz a halhiány, és ezért egyes vizeken korlátozásokat is bevezettek a horgászatra, a Körös-holtágon áprilistól intenzív haltelepítés zajlik. Mostanáig több mint 110 mázsa piaci pontyot, kétmillió ivadék pontyot, öt mázsa süllőt telepítettek a horgászvízbe, és a telepítések a nyár további részében is folyamatosan zajlanak.

A pontyivadékok, a 2 és 3 nyaras pontyok, azaz az őshonos halfajták visszatelepítése is fontos cél, hiszen a horgászvizeket kezelő Körös-szögi Nonprofit Kft. nagy figyelmet fordít az őshonos halfajták megőrzésére. A Kákafoki- és a Bikazugi-holtágban jellemzően ponty, harcsa, csuka, dévérkeszeg és a huncut balin él legnagyobb számban.

ESÉLYES A REKORDFOGÁS A KÖRÖS-MENTÉN

A horgászok számára fontos tudni, hogy a 10 kilogrammnál súlyosabb ponty-, a 15 kilónál nagyobb amur-, az 5 kilónál nagyobb süllő-, a 20 kilónál nagyobb harcsa- és a 6 kilónál nagyobb csukafogásért a következő évre éves horgászjegyet nyerhetnek erre a horgászvízre azok, akik jelzik a rekordfogást a horgászvízen dolgozó halőrnek. Nem ritka ugyanis Szarvas és Békésszentandrás környékén a kapitális fogás: a közelmúltban például 16,8 kilogrammos amur akadt a Berger Frigyes horgára. A Tárnokról érkező horgász már több mint negyven éve járja hazánk vizeit, de ilyen nagy fogása utoljára a ’80-as években volt, amikor egy 27 kilogrammos busát fogott. A horgász családjával érkezett pihenni Szarvasra, és – mint elmondta – már a környék természetes szépsége is azonnal rabul ejtette. Az első benyomást már másnap megkoronázta, hogy egy mintegy 17 kilós amur akadt horogra. A horgász joghurttal erjesztett kukoricával etetett be a túlpartra, majd a kapitális amurt tigrismogyoróval fogta ki.

A közvetlen vízparti bérelhető, jól felszerelt békésszentandrási és szarvasi nyaralókhoz a legtöbb helyen beetetett horgászhelyek, csónakok is tartoznak, így bátran mondhatjuk, hogy a békésszentandrási és a szarvasi holtág igazi paradicsom a horgászok számára. Arról nem is beszélve, hogy a Körösök – Szarvas és Békésszentandrás – egy teljes hétre, de akár egy kéthetes nyaralásra is elég élményt, programot és látnivalót kínálnak.

A KÖRÖSMENTI REKORDFOGÁSOKÉRT ÉVES HORGÁSZJEGY A JUTALOM

Ha egy horgásznak rekordméretű hal akad a horgára, fel kell hívnia a halőrt, aki napszaktól függetlenül, akár éjjel is kiszáll a helyszínre. A fogást és a méretet a halőr hitelesíti, ezt követően vissza kell engedni a halat a folyóba. Ha a horgász mindezt megteszi, egy éves helyi horgászbérletet nyerhet a következő esztendőre.

A Kákafoki-Bikazugi-holtág halőrének elérhetősége: +36-30-985-1683

Vélemény, hozzászólás?

Az operától a popig Steinkohl Erikával

Paradicsom a tenyészbikáknak