in , ,

Szarvasi foci: lyukas az utánpótlás labdája

Az elmúlt években teljes lett az utánpótlás képzése az U7-től az ifiig a Szarvasi FC-nél, hangzott el a közelmúltban egy szezonindító beszélgetésnek szánt találkozón az egyesület játékvezetői szobájában, ahol ifjabb Bencze Sándor elnök, Rétes Pál vetetőedző, valamint Klimaj Zoltán és Domján Balázs elnökségi tagok mondták el véleményüket a szarvasi foci jelenlegi helyzetéről. Történt ez annak apropójából, hogy a vezetőség egy toborzót juttatott el a Newjsághoz, hogy várják a megfelelő gömbérzékkel és a sport iránt érdeklődéssel bíró gyerekeket.

A nagycsapat

A megyei első osztályban, nem csak Szarvason, de szinte mindenhol időről időre felmerül a dilemma, hogy mi legyen a stratégia. Egy látványos és sikeres szezonért mozdítson meg minden forrást az egyesület, olykor erőn felül is, vagy minél több helyi játékost játszasson a csapatban és vállalja, ezt tudjuk. Szarvason egészen biztosan gond lesz a helyi erőkkel hamarosan. Pontosabban már most is gond van, mert hol fizetésért, hol jobb ígéretért elmennek más csapatokhoz, és már most is – talán idő előtt – az ifiből töltik fel a keretet, ill. jönnek vissza a cipőt már egyszer-kétszer a szögre akasztó korábbi játékosok. A beszélgetés során kiderült, ez már egy másik történet, ami megér egy másik cikket.

Törés az ifjúsági csapatoknál

Az, hogy teljes a paletta alapvetően a jó hír kategóriájába tartozna, de az örömbe némi üröm is vegyül, ugyanis hamarosan kiderült, hogy vékony a keret a 14-18 éves korosztályban, ami visszavezethető ez arra az időszakra amikor a foci mág nem volt kiemelt sportág, és az utánpótlásra alig jutott erőforrás. A korfa 14 és 18 év között beszűkül, ami kihatással lesz majd az ifi és a felnőtt válogatottra is.

– Két nagy törés szokott lenni – mondta Domján Balázs. – Az első törés az általános iskola, a második középiskola elvégzésénél jelentkezik. Ilyenkor nagyon sok embert veszítünk.

Korábban, mikor még komoly iskola és sportváros is volt Szarvas, amikor a középiskolába és a főiskolákra is sokan iratkoztak be, könnyebb helyzetben volt az egyesület. Igaz, mentek el játékosok, de az érkezőkkel feltöltötték a szabad helyeket, magyarázták a helyzetet a sportvezetők.

Dilemma

– Az U14-nél jött most nekünk is a dilemma, hogy most megye egyben indítsuk a csapatot, vagy NBII-ben – árulta el Klimaj Zoltán, korábbi, és a hírek szerint visszatérő játékos, aki besegít az egyesület ügyes-bajos dolgainak bonyolításába. – Most úgy néz ki, hogy NBII-ben tudunk indulni, ami azért jó, mert komolyabb színvonal van. A csapat fele el lenne a megye egyben, ahol sikerélménye van, a másik fele meg futballista szeretne lenni. Meghoztuk a döntést, beadtuk NBII-be, aminek megvan a veszélye, hogy a pofozógép szerepe jut nekünk.

Nem könnyíti a helyzetet, hogy évente változó szisztémát találnak ki az MLSZnél. Van olyan év, hogy U14 és U15-ben is indul bajnokság. A két korosztály között Szarvason jelentős átfedés van a játékosállományban, ami Kecskeméten vagy Szegeden ismeretlen. Ott akár két csapatot is ki tudnak állítani megfelelő számú cserével egy évfolyamon belül, magyarázták a helyzetet a Szarvasi FC vezetői.

Az idő ill. az is szorítja a vezetőséget, hogy már az ifiben is vannak olyan csapatok, ahol megtehetik, hogy némi juttatást adhatnak az ifjúsági osztályokban játszóknak.

Toborzó

A keret feltöltéséért a Szarvasi FC toborzót hirdetett a 2000. január 01. és 2002. december 31. között született fiatalok számára, hogy próbálják ki magukat az az U14-U15 korosztály NBII-es bajokságában. Augusztus utolsó napjaiban már voltak bemutató edzések, de augusztus 5-én és 6-én ismét várják a fiatalokat 17 órakor az Erzsébet-ligeti sportpályán.

Érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet:

Kondacs János edző 30/703-62-14
Kiri Mihály edző 20/952-19-19

Vélemény, hozzászólás?

Alszik a szív és alszik a szívben az aggodalom – Radnóti Miklós emlékest

STG: a helyi gazdaság élénkítésére és a fiatalok helyben tartására koncentrál októbertől a jobbikos városvezetés